Noutăți

Cea mai amplă acțiune de reîmpădurire de până acum va avea loc în Pădurea Amazoniană. Se vor planta zeci de milioane de arbori!

În porțiunea braziliană a Pădurii Amazoniene – un veritabil plămân verde al planetei noastre, ce există de cel puțin 55 de milioane de ani, organizația Conservation International și-a propus să planteze nu mai puțin de 73.000.000 de arbori, acolo unde există enorme suprafețe defrișate. Aceasta este, practic, cea mai mare acțiune de reîmpădurire care a avut loc până acum, pe întregul mapamond.

Mulțimea de arbori va fi plantată în așa numitul „arc al defrișărilor”, o zonă care se întinde de-a lungul statelor (unităților federative) braziliene Amazonas, Acre, Rondônia și Pará, precum și pe întinderea bazinului hidrografic al râului Xingu. În această complexă și amplă acțiune de împădurire contează nu doar că vor fi plantați numeroși arbori, ci și varietatea speciilor plantate. Pentru că biodiversitatea este crucială.

MATO GROSSO STATE, AMAZON, BRAZILSeptember, 2004Illegal deforestation for soy production, in the North of State of Mato Grosso, area of influence of the BR-163 (Cuiaba-Santarem).© Greenpeace/ Alberto CésarGREENPEACE HANDOUT - NO RESALE - NO ARCHIVE - OK FOR ONLINE REPRO - CREDITLINE COMPULSORY

amazon defrisari 1

Amazonia, jungla

Amazonia 2

Potrivit inhabitat.com, o stopare a defrișărilor ar permite pădurii să absoarbă 37% dintre emisiile anuale de carbon din lume, însă în prezent oamenii de știință se tem că o suprafață de 20% din Pădurea Amazoniană ar putea fi defrișată în următorii 20 de ani, în plus față de cele 20% care au fost deja defrișate, în ultimele patru decenii.

Pentru a stăvili această cursă infernală a distrugerii pădurii, Conservation International utilizează noi și eficiente tehnici de plantare, care, ulterior, ar putea fi aplicate la nivel mondial. „Nu este o știre senzaționalistă”, a declarat M. Sanjayan, președinte al Conservation International. „Este un experiment controlat cu atenție, pentru a descoperi cum se poate efectua restaurarea unei păduri tropicale la scară, astfel încât oamenii să îl poată reproduce și să putem reduce dramatic costurile”.

Metoda de plantare ce va fi utilizată în ambițiosul proiect este cunoscută sub numele de muvuca – cuvânt portughez ce descrie un mare număr de indivizi aflați pe o suprafață restrânsă. Stilul de plantare muvuca presupune ca sute de semințe de plante native, aparținând unor specii diferite, să fie sădite pe fiecare palmă de teren liber, defrișat.

Padure 1

Padurea Amazoniana

Selecția naturală va face, apoi, ca arborii cei mai robuști să supraviețuiască, să se dezvolte. Un studiu din 2014, întreprins de către FAO (Food and Agriculture Organization) și de către Biodiversity International, a arătat că mai mult de 90% dintre arborii din speciile native plantați prin metoda muvuca germinează și sunt apți să supraviețuiască în condiții de secetă, până la o jumătate de an.

În urma vastei acțiuni de împădurire din Amazonia – cea mai amplă de până acum, la nivel mondial – se va ajunge, după zece ani, la 5000 de arbori și arbuști, pe fiecare hectar de teren reîmpădurit. Metoda permite obținerea unei diversități admirabile a speciilor plantate, o condiție esențială pentru un ecosistem sănătos!

Amazonia

jungla

Surse: inhabitat.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii