Cunoaste lumea

Noutăți

Ce spuneau conspiraţioniştii care se temeau de introducerea reţelei electrice în Timişoara, în urmă cu 140 de ani…

  •  
  •  
  •  

Începuse prin 1880 în întreaga monarhie Austro-Ungară o campanie a celor care se temeau de introducerea reţelelor electrice. Iată cum ilustrau ei dezastrul ce va fi produs de 5G-ul de atunci.

În anul 1884, Timişoara – pe atunci parte a impreiului Austro-Ungar, devenea primul oraş de pe continent cu lumină stradală electrică.

O lumină alb-gălbuie inundase instantaneu străzile din urbea de pe Bega şi colora clădirile elegant decorate cu arabescuri şi motive ale barocului târziu. Lumea rămăsese surprinsă de absenţa lampagiilor care, cu suliţa, aprindeau felinar după felinar.

Dacă aveai răbdare suficientă, puteai vedea cum lumina se întindea în lungul străzilor, ca un val ce avea să spargă misterele nopţii”, scria la vremea respectivă cotidianul “Luminatorul”.

Totul începuse însă în 15 decembrie 1882, când primăria condusă de Török Janos (1843 – 1892), a încheiat un contract de concesionare cu Societatea Anglo-Austriacă Bruch Electrical Companz Ltd., pentru construirea unei uzine de producere a energiei elecrice.

Fiind o noutate absolută, unii locuitori se temeau de efectele negative ale introducerii reţelelor electrice. Au existat şi pe atunci conspiraţionişti, la fel ca acum, în era 5G. (Citește mai mult: Adevărul)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii