Noutăți

Ce spune Președintele Institutului de Arheomitologie Sebastopol – California, USA – despre Tăblițele de la Tărtăria…

Avem la noi în țară o comoară excepțională – dovada celei mai vechi scrieri din lume – și cu toate acestea, forțele antinaționale din interior se dau peste cap pentru ca Tăblițele de la Tărtăria și cultura Turdaș – Vinca să zacă în uitare. O astfel de descoperire, confirmată de personalități științifice de primă mărime din occident (a se vedea doar declarațiile savantului german Harald Haarman sau ale arheologului italian Marco Merlini) ar trebui să devină un brand de țară pentru România, o temă de discuție în relațiile internaționale, un instrument de dinamizare a turismului românesc.

Dar ceea ce nu s-ar putea întâmpla în altă parte, se petrece în România: tot felul de agenți anti-români sau “intelectuali” suficienți, cu patalama de oameni de știință, pretind cu tupeu că nu putem fi siguri, că nu e chiar așa, că mai trebuie să așteptăm și alte confirmări știițifice, sau că pur și simplu sunt niște falsuri. În aceași timp siturile arheologice din România sunt într-o stare avansată de degradare, fără protecție, iar un număr uriaș de artefacte valoroase stau abandonate prin pivnițele muzeelor (situații care, desigur, nu stârnesc nicio reacție de nemulțumire din partea acestor caraghioși manipulatori)

Din fericire, pe lângă puținii arheologi curajoși și onești din România care se luptă cu sistemul ticăloșit pentru a evidenția adevărul în legătură cu cea mai veche scriere din lume, avem sprijinul unor personalități științifice din afara țării. Printre acestea se numără și Prof. dr. Joan Marler, Președintele Institutului de Arheomitologie – Sebastopol California, USA.

Iată ce spune aceasta într-un interviu inclus în filmul NIASCHARIAN – Să renaștem! al regizorului Leonardo Tonitza:

“Se presupunea că nu există o scriere mai veche decât cea din Sumer. În urma cercetărilor și datării cu radiocarbon, s-a demonstrat că Tăblițelor de la Tărtăria aparțin anului 5.300  î.e.n., deci sunt cu câteva milenii mai vechi.

În istoria scrierii există anumite norme prin care niște semne pot fi considerate scriere. E limpede, simbolurile folosite în neolitic, inclusiv cele de pe Tăblițele de la Tărtăria, reprezintă cea mai timpurie scriere din lume.

Tăblițele au fost descoperite în mormântul unei femei în vârstă. Împreună cu ea erau o vază asemenea unui pocal, spartă ritualic, câteva figurine precum și alte artefacte, inclusiv reprezentări falice, de asemenea sparte intenționat și așezate în mormânt. Dar aceste tăblițe nu erau sparte. Arheologul Marco Merlini consideră că nu au fost sparte pentru că simbolurile de pe ele erau sacre.”

Așadar, pe când autoritățile românești vor deveni cu adevărat responsabile și vor valorifica în interesul românilor istoria de excepție de pe aceste meleaguri? Pe când vor deveni Tăblițele de la Tărtăria, alături de Cultura Cucuteni, branduri de țară ale României?

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Filmul documentar NIASCHARIAN – Să renaștem:

Filmul documentar FABULOASA ISTORIE STRĂVECHE DIN CARPAȚI:


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

8 Comments on Ce spune Președintele Institutului de Arheomitologie Sebastopol – California, USA – despre Tăblițele de la Tărtăria…

 1. Sa fie oare forma simplificata a desenelor rupestre sau a urmelor de animale imprimate in zona Buzaului,a ceea ce stiau despre vreme si astronomie?Tehnica abecedarului ilustrat si completat pas cu pas cu semne?Este posibil sa fi fost toate acestea ,,scoli” pentru vinatoare si agricultura?Aparitia uneia sau mai multe placute sa fi sugerat fiecaruia ce avea de facut?…posibil!Atunci originea lor ar fi mult mai veche.

 2. România trebuie sa fie condusă de romani de buna credință cât mai repede posibil.

 3. Au grije altii sa le vanda inclusic ai nostrii. A mai ramas ceva prin galeriile de arta? Ceva tablouri, bratari?

 4. cetățeanul tulburat // 3 septembrie 2016 at 5:15 // Răspunde

  Fain ar fi să se facă imprimeuri cu tăblițele pe tricouri și să le facem cunoscute lumii, plimbându-ne prin societatea asta falsă care ne-a fost desenată…

 5. miserabilii.ro // 3 septembrie 2016 at 14:49 // Răspunde

  Trebuie sa fi tampit sa crezi ca chiar s-au dustrus placutele.

 6. Problema e folosirea unor descoperiri istorice in scopuri de propaganda nationalista …ceea ce e o prostie…

 7. mihai constantin // 2 noiembrie 2016 at 16:23 // Răspunde

  vall-O fac toate natiunile,mai ales alea mari!O prostie e sa nu o faci.

 8. @ vall // daca nu esti nationalist risti sa te calce altul in picioare si sa-si insuseasca ceea ce te defineste, promovand totul in favoarea lui. Cand forte din exterior te defaimeaza, incearca sa te anuleze din istorie tu trebuie sa stai cu capul plecat si caciula in mana de teama sa nu fii etichetat nationalist?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii