Noutăți

Ce se întâmplă cu Soarele? Fenomenul pentru care astronomii nu au încă o explicație

Soarele pare în aceste zile destul de ciudat. Potrivit imaginilor captate de NASA, astrul ceresc are extrem de puțină activitate la nivel de suprafață, nu se observă acele „pete solare” cauzate de activitatea magnetică puternică. Soarele parcurge un ciclu de activitate de aproximativ 11 ani, trecând în acest timp prin două etape importante: maximul şi minimul solar. În timpul maxim, Soarele este cel mai activ, moment în care pe suprafaţa sa pot fi observate petele solare în zonele cu activitate magnetică puternică.

În timpul minimului solar, activitatea magnetică a stelei scade extrem de mult iar petele nu mai pot fi observate. Ei bine cauza exactă a acestor cicluri solare nu este încă pe deplin înțeleasă de astronomi. În timpul acestei perioade, cantitatea de activitate scade dramatic. Și, în unele cazuri, Soarele poate fi lipsit de orice caracteristici cunoscute. Acest lucru se poate observa și în imaginea obținută de Solar Dynamics Observatory al NASA la începutul lunii trecute.

saore2

“Această imagine este un semn că următorul minim solar se apropie și vom avea o perioadă destul de îndelungată fără pete solare, cel puțin în următorii ani. La început, albeața se va întinde pentru doar câteva zile, însă la un moment dat, perioada se va extinde pentru câteva săptămâni, iar mai apoi pentru luni bune”, a declarat Paul Dorian, meteorolog la Vencore Weather.

Prima activitate slabă a Soarelui a fost înregistrată în 1755. De atunci și până acum au fost observate 24 de perioade. Oamenii de știință susțin că nu avem motive pentru care ar trebui să ne panicăm, fenomenul ete unul natural și nu va duce la nicio „mini-eră glaciară”. Singurul lucru la care ar trebui să ne așteptăm este la o creștere a radiațiilor cosmice care se vor îndrepta spre Pământ…

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa:  iflscience.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Ce se întâmplă cu Soarele? Fenomenul pentru care astronomii nu au încă o explicație

 1. Meteorologii sunt ca starea vremii: probabilă.
  Furtunile solare sunt datorate petelor solare. Maxime de radiații cu grad înalt de penetrare a atmosferei terestre se produc în perioada furtunilor solare.
  Că acum vor să măsluiască și faptul că atmosfera terestră este încărcată cu alt tip de radiații decât cele naturale și vor să dea vina pe Soare este o cu totul altă poveste.

 2. Meteorologu // 4 iulie 2016 at 9:34 // Răspunde

  Din titlu rezultă că de fapt astronomii sunt proști și a trebuit ca meteorologul să prezinte starea vremii pe Soare și să facă lumină ???!
  :)))

 3. Apai,o data la 11 ani ,are dreptu’si Helios la hodina si chef.Treaba astronomilor ai sa strige:,,Scoala betivane si mai pune un lemn ca se stanje focu’si ne ghiruie alea!”.Se zice ca tiganu’si fiu’faceau rachie.Si dupa cum aparea il si dadeau pe grumaz.Tatal fiind mai batrin o cazut lat si dupa o vreme s-o simtit scuturat;,,Scoala tata,ca nu-l mai ghirui de unu’sangur!”

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii