Noutăți

Ce fac albinele în timpul unei eclipse totale a Soare? Iată ce s-a descoperit…

Pentru noi, oamenii, eclipsele de Soare au devenit un fenomen extrem de spectaculos de privit, cu oportunități pentru turism, însă oare cum trăiesc albinele o eclipsă? De-a lungul anilor, oamenii de știință au investigat, cu fiecare ocazie, comportamentul animalelor în timpul eclipselor solare. Știm că păsările și peștii se ascund, cimpanzeii se adună împreună pentru a privi fenomenul, iar vacile continuă să-și păstreze calmul și să se ocupe de pășunat ca și cum nimic nu s-ar întâmpla.

Dar nu s-au făcut prea mult cercetări cu privire la modul în care trăiesc albinele o eclipsă. Așa că cercetătorii de la Universitatea din Missouri au decis să profite de eclipsa de Soare din 21 august 2017 și să studieze aceste insecte. Peste 400 de oameni de știință s-au implicat în cercetare, reușind să înființeze 16 stații de monitorizare a albinelor în timpul eclipsei în statele Oregon, Idaho și Missouri.

În toate cele 16 locații, în timpul eclipsei nu a fost înregistrat nici măcar un singur zumzet, albinele pur și simplu au făcut liniște, nu au zburat, nu au lucrat, nimic. Un alt lucru bizar: înainte de producerea eclipsei, parcă conștientizând ceea ce urmează să se întâmple, aceste uimitoare insecte s-au aventurat în zbor pe distanțe mai scurte decât în zilele precedente petrecerii fenomenului, dorind, cel mai probabil, să ajungă la stup înainte ca „ziua să se termine brusc”. Această constatare ne sugerează că un al șaselea simț le spune că urează să se producă acest fenomen, ceea ce este o descoperire extraordinară.

Următoarea eclipsă totală de Soare din America de Nord va avea loc pe data de 8 aprilie 2024. Înainte de aceasta, cercetătorii care au lucrat la această observație speră să-și îmbunătățească sistemele de înregistrare și detecție astfel încât să poată distinge mult mai bine zborurile albinelor, pentru a putea determina cu exactitate dacă acestea se grăbesc cu adevărat spre casă înainte de producerea unei eclipse. Cercetarea a fost publicată în Annals of the Entomological Society of America.

sursa: https://www.sciencealert.com/total-solar-eclipse-bees-completely-stop-flying-cognition
traducere și adapare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii