Noutăți

Ce este și cum să obții fericirea? Iată ce spun studiile științifice:

Deseori vedem fericirea ca pe un sentiment trecători; vine și pleacă din viețile noastre. Este ca un prieten vechi cu care te mai vezi din când în când și depănați amintiri, trăiri și vise. Oamenii de știință tind să vadă fericirea, însă, într-un alt mod: și anume, ca o stare care poate fi controlată în funcție de modul în care alegem să ne trăim viața. Unele dintre cele mai mari descoperiri despre știința fericirii contrazic înțelegerile multora despre cum să găsești acest sentiment și să reușești să îl păstrezi.

Banii reprezintă întotdeauna un motiv de satisfacţie, dar acest lucru nu ne va face neapărat mai fericiţi. Cel puţin acest lucru este sugerat de un amplu studiu asupra fericirii. Cercetătorii au constatat în SUA că un salariu anual de aproximativ 75.000 de dolari reprezintă pragul de la care gradul de fericire al oamenilor nu mai crește odată cu mărirea salariului. Studiile ulterioare au identificat chiar şi diferenţe în funcţie de zona geografică. Cercetătorii au constatat că cineva care trăieşte în Atlanta, de exemplu, va atinge un grad maxim de fericire dacă dispune de un salariu anual de aproximativ 42.000 de dolari, în timp ce cineva din New York trebuie să câștige 105.000 de dolari pe an pentru a atinge acelaşi grad de fericire.

Despachetarea cadourilor în timpul sărbătorilor sau cu ocazia zilei de naștere este fără îndoială distractivă şi ne poate face fericiţi, dar știința sugerează că persoana care a cumpărat și a împachetat cu grijă aceste daruri pentru noi se poate simți mult mai fericită decât noi. Un studiu din anul 2008 a constatat că oamenii se simt mai fericiţi atunci când cheltuie bani pentru cadourile destinate altora decât pentru cadourile pe care și le fac singuri. Un studiu ulterior, din anul 2013, a arătat că această constatare este valabilă în cazul oamenilor din 136 de țări şi nu doar pentru cei din America de Nord.

Un alt studiu, din acest an, a identificat o legătură neurală între generozitate și fericire, ceea ce a întărit ideea că socializarea este o trăsătură fundamentală a oamenilor. De asemenea, prea multă libertate de alegere poate reduce fericirea. „ Este mai bine să avem posibilitatea de a alege, decât să nu putem alege”, a spus psihologul Barry Schwartz. Cu toate acestea, mai multe opțiuni nu ne ajută întotdeauna. Dacă oamenii au posibilitatea de a alege din mai multe opţiuni, atunci abilitățile lor de decizie sunt afectate. Aceasta este concluzia unei cercetări coordonate de psihologul Barry Schwartz, iar unele cercetări în domeniul neuroștiinţelor au arătat, de asemenea, că alegerile sunt extenuante și că ele ne pot afecta unele abilități cognitive.

Psihologul Daniel Kahneman a scris că ființele umane sunt compuse, de fapt, din două entităţi distincte: sinele care experimentează și sinele care își amintește. Sinele care experimentează trăiește în acest moment, în timp ce sinele care își amintește își savurează viața din nou.Vacanțele sunt biletul pentru fericire pentru mulți oameni, dar Kahneman sugerează că, din punctul de vedere al sinelui care îşi amintește, vacanțele de două săptămâni nu sunt de două ori mai bune decât vacanţele de o săptămână.

Numeroase cercetări au descoperit că iertând, atât greşelile celorlalţi oameni cât şi propriile greşeli, putem reduce stresul pe termen lung și ne putem îmbunătăți starea de bine.Mai mult, într-un studiu din anul 2015 oamenii de ştiinţă au constatat că renunțarea la sentimentele negative (invidie, duşmănie, etc) poate conduce, de asemenea, la îmbunătățirea capacităților fizice.

sursa: https://www.sciencealert.com/6-of-the-biggest-misconceptions-about-happiness-according-to-science

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii