Noutăți

Ce efecte are credința în Dumnezeu asupra creierului uman? Dar ateismul?

Oamenii credincioși par a-și suprima zonele creierului responsabile de gândirea analitică dezvoltându-și mult mai bine decât persoanele care se declară atee, cel puțin, partea din creier responsabilă cu empatia. În urma investigațiilor desfășurate s-a demonstrat faptul că în interiorul creierului nostru există neuroni structurați într-o rețea axată atât pe analiză cât și o rețea folosită pentru a empatiza. Cercetătorii au declarat că mintea umană explorează lumea folosind ambele rețele, creierul fiind capabil să activeze rețeaua potrivită în funcție de context și să o suprime pe cealaltă.

Într-o serie de opt experimente, publicate în revista PLoS ONE, cercetătorii au descoperit un lucru care confirmă această teorie. Astfel, cu cât un om empatizează mai mult, cu atât sunt şanse ca acesta să fie o persoană religioasă, și invers. La fiecare dintre cele opt experimente desfășurate, au participat între 159 și 527 de voluntari.

O astfel de suprimare poate duce la un conflict între știință și religie, a declarat Richard Boyatzis, unul dintre co-autorii cercetării și profesor la  Western Reserve University:

“Deoarece rețelele se suprimă reciproc, pot crea două extreme periculoase. Știind acum că acesta este modul în care funcționează creierul nostru, poate vom reuși pe viitor să creăm un echilibru între adepții celor două teorii opuse, sau măcar să îi facem să conștientizeze faptul că vinovat de disputele contradictorii este creierul nostru care nu poate accesa ambele rețele simultan”.

Există o discrepanță din ce în ce mai mare între țările în care oamenii se declară atei și cele în care  persoanele se consideră persoanele religioase. Potrivit Global Index of Religion and Atheism,  China se află pe primul loc în topul ţărilor ateiste, urmată de Japonia, Australia, dar și de unele state din  Europa precum Franța sau Cehia.

Nota noastră: În realitate, între știința profundă și spiritualitatea adevărată nu există conflicte. Astăzi, tot mai mulți oameni de știință ne spun că cercetarea lor a pus în evidență o uluitoare inteligență a Universului, ceea ce sugerează că în spatele a tot ce există se află o inteligență… Astfel, dacă până nu demult creaționismul și evoluționismul păreau ireconciliabile, astăzi putem vorbi tot mai mult despre evoluție într-un proces de creație…

789555-1000-1458723253-cart13
sursa: independent.co.uk
sursa: sciencedaily.com

sursa foto : brightside.me

traducere și adaptere: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

8 Comments on Ce efecte are credința în Dumnezeu asupra creierului uman? Dar ateismul?

 1. “… putem vorbi tot mai mult despre evoluție într-un proces de creație…”

  Error!
  Nu exista evolutie. Este o mare minciuna.
  Vezi teoria Designului Inteligent, teorie dezvoltata de oameni de stiinta cu competente reale in mai multe domenii: matematica, fizica, biologie, chimie, filosofie, etc.

  Acesti oameni de stiinta au venit cu conceptul de “complexitate specifica ireductibila” de care se cam zdrobeste teoria evolutionista, care in fapt nu este o teoria stiintifica ci un amalgam de supozitii, erori (incurajate si sustinute) si neadevaruri.

 2. Iata si un documentar, pentru cine este interesat!

  https://www.youtube.com/watch?v=DgtPydVH848

  Subtitrat in romaneste.

 3. “Stiinta fara religie este schioapa, religia fara stiinta este oarba” (Einstein)
  Religia universala, de dreapta credinta iti spune adevarul, spiritualitatea iti permite sa-l descoperi.
  Spre deosebire de ati spune sec cum a fost creat universul si de ce suntem aici (cum face religia), spiritualitatea iti permite sa descoperi aceste intrebari si raspunsuri singur, in magia unicitatii ce irumpe in diversitatea infinita a creatiei.
  Din pacate, la vremurile actuale, religia si politica sunt folosite in regim de “steag fals” in cf cu “Divide et impera”, intretinute pe fondul obnubilarii umanitatii si prin atacuri “psi-ho-pupu”, in componenta psi=extra, pupu=terestra, la mijloc: ho!…stop!…

 4. Am citit undeva ca profet in lumea noastra trecatoare, nu poate fi decat geniul. Doar geniul se poate extrage din mocirla ispitelor, taram subjugat de timp, spatiu si cauzalitate pt a intui esentele. Si in masura in care geniile reusesc aceasta minune, ne dau noua motive de SPERANTA si LINISTE.
  Toate conflictele vietii se dezleaga si toate contradictiile se impaca cand stiinta profunda se armonizeaza cu spiritualitatea adevarata in lucrarea sacra, DIVINA.

 5. Nu există atei, fiecare din noi crede în ceva, fie o credință sau o altă rațiune. Chestia asta cu ateismul e o gogoriță inventată de biserică.
  A crede în Divinitate nu este un lucru rău.
  Numai că unii și-au construit tot felul de ogrăzi proprii, afirmând sus și tare că ei îl dețin pe Dumnezeu. Ei nu au nimic comun cu propășirea bunătății pe acest pământ, ci o fac pentru înavuțirea proprie și pentru manipularea prostimei.
  Dumnezeu nu are casă ci se află în toate lucrurile bune. Nu trebuie să-l cauți prin tot felul de lăcașuri de cult, dând bani și bunuri și să-i îmbogățești pe stăpânii acestora.
  Dumnezeu nu are nevoie de lingușirile noastre (adică de rugăciuni și mers pe coate în jurul bisericilor) el are nevoie doar de fapte bune. Doar atât.
  Și atunci El ne va mulțumi.
  O bucățică din El va chiar în sufletul nostru!

 6. suntem prea mici nu stim nimic …. secrete despre cine suntem de ce si cum , is pastrat la vatican …. daca marile puteri vor ar putea trimite o bomba in curul papei de la roma si sa aflam si noi secretele murdare ascunse de 2000 de anii !!

 7. …asa este tata! un ateu cu cutitul unui fundamentalist la gat…! va spun eu ca in afara de pipi din pantaloni chiar se roaga la D-zeu si chiar daca nu stie nici o rugaciune inventeaza una si in acea secunda devine cel mai umil credincios!…Ceauseasca ! de ce credeti ca strangea geanta aia stupida in momentul executiei?…dupa aceea s-a facut inventarul gentii si s-a gasit o icconita ascunsa intr-unul din buzunarasele gentii…mmm?

 8. a fi ateu nu inseamna a fi lipsit de empatie.am intilnit multi care erau credinciosi si erau mult mai lipsiti de empatie si chiar rai fata de semenii lor.un ateu este de multe ori mai intelegator si chiar se poarta comform celor 10 porunci din biblie pe cind unii in numele credintei comit multe atrocitati si se poarta cu ura fata de cei care nu cred in religie .comfirm asta din proprie experienta

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii