Noutăți

Ce caracteristici are cea mai mare și mai puternică navă de război pe care a avut-o vreodată Marea Britanie?

HMS Queen Elizabeth este cea mai mare și mai puternică navă de luptă a marinei regale britanice.  Acum, gigantica „cetate plutitoare” a pornit în prima sa călătorie pe mare, urmând să treacă printr-un set de teste, în Marea Nordului. Uriașa navă are o greutate de 65.000 de tone și măsoară 280 de metri lungime. Giganticul portavion a costat 3,1 miliarde de lire sterline… până acum.

Vasul va transporta, imediat după ce va fi dat în exploatare (în 2020 sau mai târziu, după alte estimări), 24 de avioane de luptă F-35B. A fost nevoie ca HMS Queen Elizabeth să se strecoare pe sub podul Forth, lucru deloc ușor, având în vedere dimensiunile mastodontului plutitor. Nava este destinată să se afle „în serviciul patriei” pentru o perioadă de o jumătate de secol.

Untitled

2

HMS Queen Elizabeth și  HMS Prince of Wales sunt cele mai avansate vase de război ale marinei regale. La trei ani după ce a fost botezat, HMS Queen Elizabeth, viitorul vas amiral al Marii Britanii, va petrece o perioadă de aproximativ șase săptămâni pe mare pentru a fi efectuate o serie de testări de bază. Nava va fi testată sub aspecte precum viteza, manevrabilitatea, puterea. Vor fi efectuate și testări ale armamentului de la bord. Gigantul plutitor va beneficia de susținerea elicopterelor antisubmarin de tip Merlin, în scop de intimidare, pentru cazul în care în zona de testare se vor ivi submarinele rusești.

g

2

Construirea HMS Queen Elizabeth și navei-surori HMS Prince of Wales a costat mai mult de 6,2 miliarde de lire sterline. Gigantul portavion atinge, la cele 65.000 de tone ale sale, o viteză maximă de 25 de noduri (peste 46 km/h).

Pista de aterizare are 280 metri lungime și 70 de metri lățime, spațiu suficient pentru trei terenuri de fotbal. Nava va avea un echipaj de aproximativ 700 de persoane, dar numărul total de oameni va crește la 1600, atunci când se vor afla la bord și cele 24 de avioane supersonice F-35B, plus elicopterele.

f

În interiorul navei se află 364.000 de metri de conducte. HMS Queen Elizabeth și HMS Prince of Wales vor păstra în magaziile lor necesarul de hrană al imenselor echipaje pentru 45 de zile. Întregul echipaj de 700 de persoane a unei nave poate fi servit, la cantină, în doar 90 de minute. În măruntaiele imensei cetăți plutitoare organizarea este desăvârșită!

HMS Queen Elizabeth va purta, pe puntea sa, după ce va fi dată în exploatare, cele mai avansate avioane de luptă din lume, de tip F-35B Lightening II. Nava va fi protejată de către o fregată și un distrugător, care nu vor îngădui vaselor militare rusești să se apropie prea mult. În perioada de testare de pe mare, la bord se vor afla nu mai puțin de 1000 de persoane, personal navigant și alți specialiști.

4

Portavionul își poate folosi radarul pentru a detecta și ataca obiecte de mărimea unei mingi de biliard aflate la 20 km distanță, poate trimite drone pentru a spiona inamicul, împotriva căruia pot fi utilizate mitralierele ce au o cadență de tragere de 6000 de focuri pe minut. Vasul va intra în serviciu peste aproximativ trei ani. HMS Queen Elizabeth, a doua navă care va primi numele reginei Marii Britanii, poate transporta, de lungul și de-a latul Oceanului Planetar, 36 de avioane de tip Lightning II.

d

e

Captain Jerry Kyd with HMS Queen Elizabeth in the background.

c

a

Sursa: www.dailymail.co.uk

Text: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii