Noutăți

Ce anume secretă arborii în aer de ne simțim atât de relaxați în natură?

După cum raportează Mother Earth News, plimbările prin pădure și petrecerea timpului liber în zonele împădurite vor reduce stresul, simptomele depresiei, sentimentele de ostilitate, îmbunătățind în același timp calitatea somnului, conferindu-ne vitalitate și o stare de bună dispoziție. Aceste modificări benefice au fost raportate printr-un număr de 12 studii științifice, realizate în 24 de păduri. Pe lângă beneficiile amintite, a avut loc, la voluntarii implicați în studii, o reducere a nivelului de cortizol („hormonul stresului”), precum și o diminuare a tensiunii arteriale.

Trebuie spus că arborii secretă substanțe numite fitoncide, despre care s-a raportat că susțin organismul (sistemul imunitar) în eforturile sale de combatere a virusurilor, bacteriilor și altor microorganisme patogene.

1

Plimbările prin pădure diminuează anxietatea și ne pot spori chiar și capacitatea de rezistență la durere. Aceleași studii au dovedit că, la copiii afectați de ADHD care s-au jucat în zone cu vegetație bogată, s-a redus considerabil simptomatologia specifică, spre deosebire de acei copii care s-au jucat în spații închise ori complet lipsite de vegetație.

Chiar și prin prezența câtorva arbori în imediata apropiere a casei în care locuim putem avea de câștigat, în ceea ce privește bunăstarea emoțională și reducerea riscului de depresie. În Japonia există practica numită Shinrin-yoku („băi de pădure”), prin care oamenii caută, în mod sistematic, să petreacă mai mult timp în zonele cu vegetație bogată, pentru a-și îmbunătăți starea generală. 

2

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.mnn.com, www.motherearthnews.com

Imagini: kupdates.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Ce anume secretă arborii în aer de ne simțim atât de relaxați în natură?

  1. Nu e niciun nimic din aburelile laboratorilor de știință. E doar zânele ca aia din poză, care stau pitulate prin tufiși și secretă de zor feromoni.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii