Noutăți

Cât de iresponsabil este Dragnea? Vrea să facă din 15 martie Ziua Maghiarilor. Doar că 15 martie este o zi neagră pentru românii din Transilvania! Află mai multe:

MITA lui Dragnea la UDMR, pentru a avea susținerea ungurilor în demiterea lui GrindeanuZiare.ro: <<Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a dat de inteles ca sustine proiectul de lege propus de UDMR privind declararea zilei de 15 martie drept Ziua Maghiarilor din Romania, explicand ca discutiile pe proiect s-au purtat de mai multa vreme intre UDMR si coalitia guvernamentala PSD-ALDE. “Eu nu stiu exact ce contine fiecare lege. Am discutat despre legea privind 15 martie, sunt si alte minoritati care au zile, turcii, tatarii. Si comunitatea maghiara si-a dorit asta“, a mai argumentat presedintele Camerei Deputatilor, sustinand pozitia UDMR.>>

Dora că data de 15 martie este una neagră pentru români, în relația cu maghiarii. Ce contează însă asta pentru acest ignorant penibil, obsedat de putere? Iată ce ne spune istoricul Vasile Lechințan despre adevăratele semnificații ale acestei zile… Preluare de pe blogul lui Dan Tănasă:

Dan Tanasă: Au maghiarii ce să sărbătorească la 15 martie ? 

Vasile Lechinţan: Desigur că au, partea luminoasă a Revoluţiei ungare de la 1848, când la Pesta şi Buda (azi Budapesta, Ungaria) s-a declanşat revoluţia împotriva dominaţiei habsburgice, momentul fiind prielnic urmare revoluţiilor începute deja în Imperiul Austriac. S-au formulat 12 puncte în programul revoluţiei maghiare, printre care libertatea presei, desfiinţarea cenzurii, egalitate în faţa legii în chestiunile civile şi religioase, plata dărilor de toţi deopotrivă, desfiinţarea iobăgiei, deţinuţii politici de stat să fie eliberaţi, puncte de o deosebită importanţă pentru accedere la progres, libertate şi civilizaţie. Din păcate, punctul 12 al programului prevedea uniunea Ardealului cu Ungaria, neţinându-se cont de voinţa românilor majoritari în Transilvania şi de aici a pornit dezastrul…

Dan Tanasă: Ce înseamnă pentru românii transilvăneni ziua de 15 martie 1848?

Vasile Lechinţan: Înseamnă amintirea unei crunte perioade de teroare care a urmat, amintirea războiului civil şi a jertfelor numeroase în populaţia civilă românească: copii de vârste diferite, femei, bătrâni ucişi nevinovaţi, preoţi şi dascăli schingiuiţi, case si chiar sate întregi incendiate de către gardiştii secui şi maghiari, distrugerea prin incendiere a unei comori uriaşe a românilor, şi anume arhiva Episcopiei Ortodoxe de la Sibiu, amintirea ameninţărilor teroriste ale lui Kossuth adresate românilor care nu i se supun, într-un cuvânt amintirea terorismului maghiar de atunci. Cuvântul terorism este relevat de documentele de epocă, nu este o asociere hazardată de acum. Şi abia astăzi ne dăm seama, concret, ce s-a-ntâmplat atunci, pentru că în anul trecut s-au publicat trei volume şi două studii importante pe tema victimelor româneşti de la 1848-1849, autori şi editori de documente fiind dr. Dumitru Suciu (cu o echipă) de la Cluj-Napoca, dr. Ana Hancu de la Târgu Mureş, Elena Mihu de la Târgu Mureş şi eu, Vasile Lechinţan. Documentele sunt cutremurătoare şi iată că abia la 165 de ani de la dezastru sunt publicate şi urmează şi alte volume la care se lucrează în prezent. Trebuie să ştim exact ce s-a-ntâmplat atunci. De aceea românii şi saşii sunt toleranţi în privinţa sărbătoririi de către maghiari a acestei zile de 15 martie, pornind de la partea luminoasă a evenimentului şi consider că şi maghiarii conştienţi îşi asumă cu responsabilitate şi demnitate trecutul istoric netrunchiat, pentru că jertfele pentru libertate umană de atunci să nu fi fost făcute în zadar.


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Cât de iresponsabil este Dragnea? Vrea să facă din 15 martie Ziua Maghiarilor. Doar că 15 martie este o zi neagră pentru românii din Transilvania! Află mai multe:

 1. un dac inca liber // 20 iunie 2017 at 10:21 // Răspunde

  La poza asta “SUPERBA” trebuia alt titlu:Tradatori de ROMANIA

 2. Dragnea este din Tanzania, el nu traieste aici de aceea nu i pasa de istoria si situatia acestei tari

 3. Ungurii isi comemoreaza criminali de razboi! // 21 iunie 2017 at 14:43 // Răspunde

  Uitati ce atitudine au cei care considera ca …….

  http://hungarianspectrum.org/2017/06/04/a-new-declaration-of-war-justice-for-hungary/

  nu le pasa si le este sila sa auda de masacrele unguresti asupra romanilor!!!

  In acest timp ungurii isi comemoreaza criminali de razboi!

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/monitoring/media_reports/1764036.stm

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii