Noutăți

Castelul Cantacuzino și teatrul Bolshoi din Moscova

Renovat si reamenajat, Castelul Cantacuzino din Bușteni este astăzi gazda unui veritabil muzeu, cu o sală de concerte, săli de expoziție și o terasă exterioară, pentru cei ce vor să se bucure de un moment de relaxare privind către Masivul Caraimana și Crucea Eroilor Neamului.

Scurt istoric:

 “Castelul Cantacuzino din Bușteni, de o mare valoare arhitectonică, istorică , documentară și artistică, a fost construit în 1911 la cererea prințului  Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României între 1899-1900,1904-1907.

bdc678_23ce77a70a48bde5828bc8cdadee9f1f.png_srz_p_480_390_75_22_0.50_1.20_0.00_png_srz
Castelul, construit în stil neoromânesc, este înconjurat de un parc ale cărui alei te poartă spre grotă, cascade și fântâni arteziene. Sala de primire adăpostește o colecție de heraldică unică în România. 
Edificiul realizat în piatră și cărămidă după planurile arhitectului Grigore Cerchez, se întinde  pe o suprafață de 3148 mp.

Repertoriul decorativ conferă ambianței interioare un pronunțat caracter romantic. Vitraliile, stucomarmura, consolele, plafoanele cu grinzi aparente și pictate, balustradele din lemn, piatră sau fier forjat, feroneria turnată în bronz și bogat ornamentată reprezintă o măiestrie a meșteșugului artistic. Șemineele realizate din piatră albă, ornamentate cu mozaicuri policrome, împlinesc atmosfera de reședință boierească, sporind valoarea edificiului.

Castelul posedă o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor de boieri încuscriți cu cantacuzinii și o friză de picturi votive cu iluștrii membri ai familiei Cantacuzino din ramura munteană.” (cantacuzinocastle.com)

De un an de zile, acest monument istoric și arhitectural, a devenit gazda unor concerte inedite la care artiști ai scenei Teatrului Bolshoi din Moscva încântă publicul cu interpretările lor. Alături de aceștia interpretează muzicieni de renume ai scenei românești. În weekend-ul următor, stagiunea va fi reluată. Nume de prestigiu la nivel mondial, vor vizita localitatea Bușteni pentru a participa la Serile Prahovene de Muzică Clasică / Prahova Classic Nights.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMezzo-soprana Margarita Mamsirova, prim solistă a teatrului Bolshoi, este organizatoarea acestor concerte, iar pentru luna septembrie a pregătit un program inedit în interpretarea sa, a tenorului Roman Shulackoff, acompaniați de pianista Olesya Tutova.

Invitați speciali vor fi: mezzo-soprana Anna Lubanska, violoncelistul Marin Cazacu și pianistul Andrei Licareț.

Printre piesele interpretate vor fi arii din operele celebrilor compozitori Piotr Ilici Tchaickovski, Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccinni și mulți alții.

Înaintea concertelor pot fi admirate  operele de artă aflate în castel și o expoziție în premieră în România: peste 200 de lucrări semnate de artistul Salvador Dali, în expoziția ‘Welcome into my brain’, care este deschisă până în luna octombrie.

19511_857260511020406_2864064269839522082_nsursa foto: facebook

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: cantacuzinocastle.com, agerpres

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii