Noutăți

Casele Trulli, neobișnuitele locuințe realizate de italieni în urmă cu sute de ani pentru a evita plata taxelor, au devenit atracție turistică

Alberobello este o mică așezare din regiunea Puglia, sudul Italiei. Orașul este cunoscut în întreaga lume datorită caselor cu acoperișuri țuguiate, aparent neobișnuite, denumite Trulli. Clădirile datează din secolul al XVI-lea și sunt făcute din piatră de calcar, au ziduri foarte groase și păstrează temperatura constantă în interior. În cele mai multe cazuri, casele sunt compuse dintr-o cameră centrală, pătrată, și alte câteva dependințe. Sunt vopsite în alb iar acoperișurile conice sunt decorate cu desene care au semnificații religioase sau care țin de superstițiile locale.

Însă de ce și-au construit italienii aceste case bizare? Răspunsul este simplu: pentru a evita plata taxelor locale din acele timpuri. În secolul al XVI-lea, contele Acquaviva și-a adus aici muncitorii care tăiau pădurile și îi cultivau pământurile, le-a construit aceste tipuri de case care puteau fi lesne dărâmate dar nu a dat locului statutul de localitate. Prin urmare, până în anul 1797, Alberobello nu a fost numit ”oraș” deoarece casele Ttrulli nu erau considerate adevărate locuințe, ci doar niște colibe.

Construcția de noi trulli a cunoscut un declin din secolul al XIX-lea, asta pentru că forța de muncă disponibilă pentru a realiza astfel de construcții a început a nu mai fi de găsit, ori meșterii aveau pretenții bănești mult mai mare, din cauza greutății realizării construcției. Imaginați-vă că sutelor de tone de piatră necesare pentru construirea unei singure case erau aduse cu roabe sau căruțe și descărcate de muncitori cu mâinile goale.

Trulliile rămase astăzi în picioare datează din secolele 18 și 19, și sunt acum folosite ca magazine, restaurante, cabane pentru închiriat, însă mai descoperim și unele care încă sunt locuite de localnici, deși acestea acum sunt impozitate. Așezarea numără 1500 trulli, motiv pentru care Alberobello a fost desemnat sit al patrimoniului mondial UNESCO.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2014/06/the-trulli-houses-of-alberobello.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Casele Trulli, neobișnuitele locuințe realizate de italieni în urmă cu sute de ani pentru a evita plata taxelor, au devenit atracție turistică

  1. marga zaharia // 4 februarie 2019 at 4:56 // Răspunde

    minunat,multumim!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii