Noutăți

„Casele negre” din Scoția și Irlanda. Cum ți se par aceste construcții, prin comparație cu locuințele tradiționale românești?

Cu secole în urmă, în ținuturile muntoase din Scoția și Irlanda puteau fi văzute sute de locuințe tradiționale, numite pe atunci „blackhouses” (case negre). Încă se poartă dezbateri asupra provenienței numelui ce le-a fost atribuit acestor locuințe masive; unii spun că s-ar face trimitere la „ceva inferior”.

bh9

Podelele acestor case cu aspect primitiv erau formate din lespezi de piatră sau din pământ bătătorit iar în centrul lor era construită vatra focului. Adesea, nu exista un horn, care să preia fumul. Acesta din urmă ieșea prin acoperișul de paie, se strecura încet-încet afară. Poate că de aici, de la aspectul afumat al interiorului, provenea denumirea caselor (bănuiți deja în ce stare se aflau căile respiratorii ale locatarilor). Paiele afumate erau considerate un îngrășământ de excepție. În fiecare an, ele erau înlăturate și împrăștiate prin grădini iar „casele negre” primeau un nou acoperiș.

bh1

O altă teorie spune, referitor la denumirea „caselor negre”, că ele nu erau numite așa din pricina pereților înnegriți de fum și că fuseseră denumite astfel doar prin opoziție cu locuințele noi, construite în ultima parte a secolului XIX, ce erau numite „case albe”.

bh8

În astfel de case își găseau adăpost, câteodată, și animalele domestice. Oamenii și animalele dormeau, în acele cazuri, sub același acoperiș, chiar dacă în zone bine delimitate, separate. Tot sub același acoperiș se aflau și proviziile de cereale ori alte produse alimentare. Cam multe funcții, la o singură construcție! Pentru un om modern ar fi foarte neplăcut să îi fie grajdul casă și casa grajd (știut fiind că vitele și porcii n-au nimic lăudabil la capitolul curățenie și „miresme”).

bh2

Unul dintre cele mai bune locuri pentru a admira „casele negre” este Isle of Lewis, zonă insulară situată în arhipelagul Hebridele Exterioare. Deși casele negre pe care le vei vedea acolo îți vor părea a fi extrem de vechi, adevărul este că, în majoritate, zidurile aparțin unor locuințe construite cu mai puțin de 150 de ani în urmă.

bh7

Casele negre de pe Isle of Lewis aveau o arhitectură specială, care le făcea apte să reziste mediului dur al regiunii. Acoperișul jos și rotunjit era conceput pentru a rezista vânturilor puternice ale Atlanticului, în vreme ce pereții groși ofereau protecție contra intemperiilor. În sate precum Gearrannan sau Arnol pot fi vizitate interesante case de acest fel.

Una dintre „casele negre” a fost conservată cu grijă după ce familia care o locuia s-a mutat în altă parte, în anii ′60, iar acum este folosită ca muzeu. Sincer vorbind, „casele negre” sunt locuințe robuste, dar par cam grosolane pentru secolul XIX. Dacă privești la o casă de acest fel, te aștepți în orice clipă să țâșnească familia Flintstone din interior.

bh3

Pe de altă parte, căsuțele tradiționale, cu două odăi, săliță între ele și pridvor dinainte, rămase de la stră-străbunicii noștri sunt ceva mai confortabile și infinit mai aspectuoase decât „casele negre” ale scoțienilor. Bojdeuca lui Ion Creangă sau casa babei Vrâncioaia în care a poposit Ștefan Vodă al Moldovei par mai îmbietoare, comparativ cu multe dintre acele locuințe scoțiene sau irlandeze, cu aspect primitiv, rece și posac.

Singurele puncte la care excelează „casele negre” ale Scoției sau Irlandei sunt soliditatea – fiind clădite din piatră, să dureze zece generații și, câteodată, suprafața (dar dacă e adevărat că erau folosite simultan și în calitate de grajduri, suprafața lor mare dispare dintre avantaje).

casa-romaneascaCasă tradițională românească – sursa imagine

Strămoșii noștri foloseau piatra doar la fundații, deoarece pentru pereții locuințelor erau preferate materiale care conservau mai bine căldura, în interior. Până la urmă, fiecare om și-a conceput locuința după propriile nevoi, concepții și aspirații. Oamenii asemănători ca structură sufletească și care au trăit în circumstanțe similare și-au construit, deseori, case asemănătoare!

bh6

bh4

bh5

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursă informații și imagini: www.thevintagenews.com

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on „Casele negre” din Scoția și Irlanda. Cum ți se par aceste construcții, prin comparație cu locuințele tradiționale românești?

  1. …diferenta ca de la pamant la Cer !

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii