Noutăți

Cascada Dettifoss din Islanda este supranumită „cea mai puternică din Europa”. Cea cu cel mai mare debit e în Elveția, iar cea mai înaltă în Italia. Galerie foto

Impozanta cascadă Dettifoss face parte din parcul național Vatnajökull din Islanda. Apele sale învolburate, bogate în sedimente, provin de langă ghețarul Vatnajökull. Căderea de apă de la Dettifoss este numită „cea mai puternică cascadă din Europa”. Supranumele de „cea mai puternică” provine de la debitul de apă vehiculat, în combinație cu înălțimea amețitoare a cascadei, precum și de la impresionantul spectacol pe care îl oferă, clipă de clipă, apele ce se prăvălesc în hău. Cascada Dettifoss poate fi numită o veritabilă Niagară a Islandei.

4

Cascada Dettifoss (imagini 1-5) este alimentată de către râul Jökulsá. Apa se prăvălește cu mare zarvă de la o înălțime de peste 45 de metri, ceea ce provoacă formarea unui nor uriaș de picături fine. Lățimea cascadei este de 100 de metri. Umiditatea sporită și relieful le pot crea serioase dificultăți celor ce vor să se apropie. Cărările din preajmă pot fi foarte alunecoase, astfel că vizitatorii sunt îndemnați să mențină o distanță sigură față de căderea de apă.

6

3

1

La rândul său, Cascada Rinului are un debit de apă dublu față de Dettifos dar, deși oferă o imagine impresionantă, are o înălțime mai mică (23 de metri). Din punct de vedere al debitului, Cascada Rinului (Rheinfall sau Grosser Laufen) este cea mai mare de pe continent. Cascada Rinului se află în Elveția, la câțiva kilometri distanță de Schaffhausen.

cascada-rinului

cascada-rinului-1

cascada-rinului-2

Amândouă cascadele sunt spectaculoase, ca aspect. Pe de altă parte, cea mai înaltă cădere de apă artificială din Europa, Cascada Marmore din Italia (Cascata delle Marmore), a fost realizată de către romani, în anul 271 î. Hr., la inițiativa consulului Manius Curius Dentatus.

cascada-marmore

marmore-1

marmore-2

Trebuie să fie minunat să le poți vizita pe toate. Pentru a beneficia din prima de o imagine desăvârșită a forței și măreției, trebuie început cu vizitarea cascadei Dettifoss!

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.atlasobscura.com, wikipedia.org, www.vatnajokulsthjodgardur.is

Imagini: www.atlasobscura.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii