Noutăți

Care este viteza gravitației? Descoperirea care revoluționează fizica

by Snoron.com

Abilitatea de a detecta undele gravitaționale ne propulsează rapid într-o nouă eră a astronomiei și a fizicii. Noi instrumente, cum ar fi Observatorul cu unde de gravitație cu interferometru laser (LIGO), ne-au permis să observăm în ultimii doi ani nu una, ci patru cazuri de valuri gravitaționale cosmice. Aceste instrumente ne-au dat o perspectivă mai mare asupra uneia dintre cele mai mari mistere ale fizicii moderne: viteza gravitației.

În timp ce fizica Newtoniană a presupus că efectele gravitației sunt instantanee, Albert Einstein a teoretizat că forța care ne ține legați de Pământ trebuia să treacă prin spațiu înainte de a trage un obiect.

“Viteza gravitației, ca viteza luminii, este una dintre constantele fundamentale din Univers. Până la descoperirea acestor valuri gravitaționale, nu am avut nici o modalitate de a măsura direct viteza gravitației”, a declarat Neil Cornish, fizician la Universitatea de Stat din Montana.

Prima observare astronomică a undelor gravitaționale și a luminii provenite de la același eveniment au însemnat enorm pentru clarificarea acestei enigme. Undele gravitaționale de la această erupție au fost detectate de LIGO și apoi, doar două secunde mai târziu, a fost observată o scurtă explozie a radiațiilor gamma dintr-o locație similară, utilizând două telescoape. Evenimentul este suspectat a fi o kilonova, adică o explozie de 1.000 de ori mai strălucitoare decât o supernova standard cauzată de fuziunea a două stele neutronice.

Aceste două seturi de date de la kilonovă au permis oamenilor de știință să compare viteza de deplasare a luminii cu viteza undelor gravitaționale. Concluzia? – Viteza gravitației este practic identică cu viteza luminii.

Acestă descoperire are implicații ample asupra fizicii fundamentale și asupra înțelegerii cosmosului. Nu în ultimul rând, determinarea vitezei gravitației ar ajuta fizicienii să elaboreze teorii care să contrazică relativitatea generală a lui Einstein.

“Multe teorii alternative despre gravitație, inclusiv unele care au fost invocate pentru a explica expansiunea accelerată a Universului, prevăd că viteza gravitației este diferită de viteza luminii. Câteva dintre aceste teorii au fost eliminate acum”, a concis Cornish pentru Phys.org.

sursa: https://futurism.com/speed-gravity/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Care este viteza gravitației? Descoperirea care revoluționează fizica

  1. adevarul despre viteza evenimentelor (sau a luminii) si viteza gravitatiei este ca ambele depind de spatiu-timp mai precis de ceea ce compune fabrica temporar-spatiala. cele doua nu pot fi deci constante.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii