Noutăți

Calitatea aerului din interiorul clădirilor poate stimula abilitățile cognitive

 

Cum ar trebui să fie proiectate clădirile pentru a ne face mai productivi?

Holly Samuelson își aduce aminte de un fapt straniu de fiecare dată când intra în toaleta din biroul ei și anume clasa de biologie a liceului. „S-a întâmplat de câteva ori”, spune ea. „Atunci mi-am dat seama că era de mirosul care îmi amintesc.”

Amintirea a fost legată de un specimen păstrat în formaldehidă, un cancerigen suspectat care împiedică descompunerea.

Formaldehida este uneori folosită și pentru lipici în mobilierul din lemn ieftin. Samuelson, un arhitect, și-a dat seama că dulapurile din baie erau probabil sursa mirosului. Probabil că eliberează vapori de formaldehidă de ceva vreme, neobservată de nimeni, cu excepția subconștientului ei.

Situații de acest gen, în care o substanță potențial neplăcută se acumulează în aerul interior al unei clădiri nu sunt atât de neobișnuite pe cât ai putea presupune. Deși, ne petrecem 90% din timp în interior, calitatea aerului din birourile, casele și școlile noastre poate fi slabă, oamenii de știință au descoperit, datorită eliberării de gaze și compuși volatili din mobilier, particule din gătit și alte surse, toate îngreunate de o ventilație slabă.

Asta în ciuda faptului că acest fapt duce la calitatea scăzută a aerului și implicit cu productivitatea lucrătorilor. De asemenea, în cazuri extreme, a fost legat de „sindromul clădirii bolnave”, un set de simptome care pot include dureri de cap, dureri în gât și greață asociate cu a fi într-o clădire anume.

O tendință potențial pozitivă este aceea că codurile de construcție care certifică structurile pentru eficiența energetică și practicile ecologice, cum ar fi sistemul LEED al Consiliului pentru clădiri verzi din SUA, aduc uneori puncte pentru strategii de îmbunătățire a aerului interior, cum ar fi să nu folosească mobilier care emite formaldehidă.

Pe măsură ce un număr de astfel de clădiri se construiesc tot mai des- din 2006 până în 2018, clădirile înregistrate în LEED au crescut de peste 200 de ori doar în SUA – cercetătorii se întreabă dacă vor schimba parametrii calității aerului interior.

Calitatea aerului și eficiența energetică nu au fost întotdeauna mână în mână.

Încă din 1983, Organizația Mondială a Sănătății a menționat că clădirile bine închise cu ferestre care nu puteau fi deschise erau legate de sindromul clădirii bolnave.

Mai multe persoane s-au simțit rău în clădiri, deoarece măsurile de eficiență energetică din anii ’70 au dus la mai multe case și birouri închise.

Citește mai mult: DC News


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii