Noutăți

Bolwoningen, locuințele futuriste din Olanda. Au fost construite încă din anii 1980. Cum arată la interior?

Știința și tehnologia progresează atât de repede încât ceva creat cu doar un deceniu în urmă ni se va părea cel mai probabil o antichite într-un viitor apropiat . Exemple pot fi multe  – de la pagere și până la ipod-uri, însă acest lucru nu se întâmplă și cu casele în formă de mingi din orașul olandez Den Bosch. Au fost concepute în 1984 și rămân la fel de futuriste chiar și astăzi.

Cunoscute local ca Bolwoningen, aceste case ca niște bulbi au fost create ca parte a unui program experimental de locuințe lansat în 1968. Au fost proiectate de artistul și sculptorul Dries Kreijkamp în anii 1970, iar proiectul a fost finalizat în 1984. În timp ce programul a fost închis în același an, Bolwoningen a devenit o realitate, iar acest complex experimental de locuințe continuă să rămână unul neobișnuit.

Amplasat în mijlocul unei vegetații bogate, de-a lungul unui canal pitoresc, cele 50 de Bolwoningen seamănă cu un ciudat grup de ciuperci uriașe. Casele stau pe structuri cilindrice care arată ca niște tulpini și conțin un spațiu de depozitare plus o scară care duce oamenii în sfera de deasupra. Casele sunt foarte luminoase datorită celor șase ferestre rotunde mari și a luminii de pe acoperiș. Spațiul de locuit se întinde pe o suprafață de doar 55 de metri pătrați, dar aspectul și abundența luminii face ca spațiul să fie mult mai mare și primitor.

“Sunt triburi africane care construiesc cabane rotunde din lut. Forma globului este absolut evidentă. Este cea mai organică și naturală formă posibilă. La urma urmei, rotunjirea este peste tot: trăim pe un glob, până la urmă. Globul combină cel mai mare volum posibil cu cea mai mică suprafață posibilă, deci aveți nevoie de material minim pentru acesta. Este economie de spațiu, o formă foarte ecologică. Trebuie să spun mai multe? “, a declarat Dries Kreijkamp, în urmă cu trei ani de zile, chiar înainte de a pleca dintre noi.

Bolwoningen4-750x501 Bolwoningen5-750x501 Bolwoningen-houses2-750x501 Bolwoningen-houses-750x563 Guitar practice Na

sursa: http://www.odditycentral.com/pics/bolwoningen-the-futuristic-bubble-houses-of-den-bosch.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii