Noutăți

Biserica Kizhi Pogost, cea mai mare construcție de lemn din lume, a fost ridicată acum 300 de ani

Biserica Kizhi Pogost are o înălțime de 37 metri, a fost construită acum mai bine de 300 de ani și este cea mai mare clădire din lemn construită de om. Situată pe o micuță insulă de pe lacul Onega, Rusia, în apropiere de granița cu Finlanda, această bijuterie din punct de vedere arhitectural nu doar că este cea mai mare de acest tip din lume, însă la construcția sa nu s-ar fi folosit nici măcar un singur cui.

Structura, acoperită de 22 de cupole de mărime și formă diferite, a fost realizată din bușteni montați și interconectați cu ajutorul unor pironi tot din lemn. Interiorul bisericii cuprinde numeroase icoane vechi ce datează din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea.

Biserica are hramul Schimbării la Față și este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO încă din anul 1990. Lăcașul de cult a fost distrus de un incendiu provocat de un fulger, fiind reconstruit în anul 1714. Astăzi, pe acest mic petic de pământ de pe lac se poate vizita pe lângă acest lăcaș de cult creștin și alte clădiri istorice din lemn care au fost mutate pe insulă din diferite părți ale Kareliei, la începutul anilor 1950.

Insula Kizhi este casă și pentru 180 de specii de păsări care dau un farmec aparte locului pe care din ce în ce mai mulți vest europeni îl vizitează, atrași de aceste imagini minunate.

kizhi-pogost-3[2] kizhi-pogost-1[20] kizhi-pogost-5[3] kizhi-pogost-6[2]

kizhi-pogost-7[13]

sursa: amusingplanet.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Biserica Kizhi Pogost, cea mai mare construcție de lemn din lume, a fost ridicată acum 300 de ani

  1. Cuiul din lemn,foarte dur,sau cum ai mai spun motii,,lemn crescut(-din nod)”.
    Acest tip de lemn lucreaza invers, fata de lemnul obisnuit cind este supus acelorasi conditii atmosferice.Din acest tip de lemn isi faceau ei ,,barometrele”.La casele construite din lemn(busteni sau grinzi cioplite) imbinarea la capete se face prin decupaje diferite.In aceste decupaje se dadea o gaura cu ,,coarba”(burghiu pentru lemn cu o spirala simpla, prevazut cu miner)si in gaura se introducea un astfel de cui.Cind ,datorita conditiilor atmosferice lemnul se restringea marind diametrul gaurii ,cuiul isi marea usor diametrul si invers,astfel, dupa secole,grinzile au ramas fixate puternic.Unii dintre romanii emigrati, dincolo de baltoaca,in America,au facut mici averi construind astfel de case,trainice inca,si dupa doua secole.

  2. Diac Stefan // 7 mai 2017 at 16:28 // Răspunde

    O capodopera bisericeasca a sstilului rusesc !

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii