Noutăți

Baru, vulcanul care domină o mare și un ocean în America Centrală

“Este una dintre minunile pe care le avem în această țară”, susține Siguilinde Palacios, director pentru provincia Chiriquí în cadrul Autorității pentru Turism din Panama (ATP).

Barú este un vulcan situat în Cordillera de Talamanca, cel mai înalt vârf din Panama și al treilea ca înălțime dintre vulcanii activi din America Centrală. Este denumit “acoperișul” pentru că, de pe cei 3.474 m înălțime ai săi, într-o zi senină se poate vedea atât Marea Caraibilor cât și Mar del Sur, numele sub care era cunoscut Oceanul Pacific în epoca primelor explorări spaniole din America.

bocas-boquete-169
Micul oraș El Volcan, de la baza vulcanului El Baru, stă pe rămășițele unui Lahar imens – mâl de cenușă vulcanică amestecată cu apă, care pare să fi acoperit caldera – un crater vulcanic mare, format dintr-o erupție majoră care a dus la prăbușirea gurii vulcanului. Un mic râu a erodat locul, aducând la suprafață rămășițele unei păduri, vechi de aproape 1000 de ani.

Vulcanul Baru este înconjurat de o zonă fertilă. Orașele Volcán și Cerro Punta pot fi găsite pe partea de vest, în timp ce orașul Boquete se afla pe flancul estic. Ocazional aici au loc caderi de grindină. Acestea au loc în cazul în care temperatura minimă poate fi sub 0 ° C, înghețul fiind frecvent în timpul sezonului uscat.

Vârful vulcanului este gazda multor turnuri și antene de transmisii.

IMG_6993
Vulcanul a fost declarat parc național în 1976, pe o suprafață de 14,325 ha. Este o parte din Coridorul biologic mesoamerican. Fauna include vulturul negru și alb iar în împrejurimi există 250 de specii de păsări, precum și toate cele cinci specii de pisici de mare. Parcul național protejează o serie de păduri umede, păduri montane umede joase și păduri tropicale montane.

Western-Highlands-9
Traseul cel mai popular pentru drumeții în parc este Sendero Los Quetzales (Los Quetzales Trail), care face legătura cu Boquete Cerro Punta și înconjoara o parte a vulcanului. Traseul durează în jur de 6 ore pentru o excursie pe jos. Există și o altă cale spre partea de sus a vulcanului, dar acest drum este lung, abrupt și obositor. De sus, se poate vedea atât Oceanul Pacific cât și Marea Caraibelor, într-o zi senină.

volcanbaru-gallery6

Highlights02Mădălina Corina Diaconu

Surse: Smithsonian Institution, anywherepanama.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii