Noutăți

Bănești, locul unde Aurel Vlaicu, cel care a conceput primul avion utilizat de către Armată, s-a ridicat pentru totdeauna la Cer…

Zilele trecute s-au împlinit 103 ani de când avionul lui Aurel Vlaicu s-a prăbușit, la Bănești, nu departe de Câmpina, într-o încercare de a trece peste crestele mândre ale Carpaților. Locul prăbușirii este ocupat astăzi de un impozant monument, menit să păstreze vie amintirea și faptele cutezătorului inginer, inventator și pilot.

Aurel Vlaicu a intrat în breasla inginerilor în 1907, chiar în anul marii răscoale țărănești. A activat o perioadă în țara lui Goethe, la fabricile Opel, iar după reîntoarcerea în țară s-a dedicat construirii primei sale mașinării zburătoare, planorul Vlaicu 1. Aurel Vlaicu este constructorul întâiului aparat de zbor întrebuințat de oastea română pentru culegerea și transmiterea de informații, în cursul unor manevre militare.

Pilotând cel de-al doilea avion construit, românul a obținut rezultate admirabile la un concurs austriac. Între participanți, patruzeci la număr, se afla și celebrul Roland Garros. Avionul Vlaicu 2, prevăzut cu două elici, a captat atenția spectatorilor iar manevrele efectuate au atras deosebite elogii. Aparatul Vlaicu 3 urma să fie primul avion din lume realizat numai și numai din metal, însă genialul inventator nu s-a mai putut bucura de isprăvirea sa. Fiindcă destinul a avut un alt plan.

Aparatul de zbor Vlaicu 2, avându-l la bord pe creatorul său, avea să se prăbușească la Bănești, în cea de-a treisprezecea zi din septembrie, 1913. La doar 31 de ani, sufletul bravului pilot și inventator s-a ridicat la Cer, mai sus decât ar putea ajunge vreodată un aparat de zbor născocit de om. Se pare că pieirea sa prematură n-a fost efectul unei greșeli în manevrarea avionului, nici al vreunei defecțiuni și că inima lui Aurel Vlaicu a fost cea care, subit, a încetat să mai bată, în acea primă încercare de zbor peste crestele Carpaților.

Monumentul de la Bănești a fost clădit în perioada interbelică, pentru a le aminti tuturor generațiilor de români ce se vor succeda pe acest pământ rezultatele muncii de pionierat pe care a realizat-o Aurel Vlaicu. Reprezintă o acvilă cu aripile deschise spre a lua în stăpânire tăriile văzduhului, așa cum a făcut-o cel al cărui nume va rămâne mereu înscris în primele rânduri ale istoriei aviației românești și mondiale.

bn-3

Tomi Tohăneanu

Sursă imagini 1 și 3: Drum liber

Sursa imagine 2: foto

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Bănești, locul unde Aurel Vlaicu, cel care a conceput primul avion utilizat de către Armată, s-a ridicat pentru totdeauna la Cer…

  1. Nu cititi articolul ca nu intereseaza pe nimeni! Numele lui nu exista in aviatie intocmai ca si ceilalti inventatori romani! Cautati si minunati-va de prostiile pe care le indruga strainii!!

  2. Mai,ma gindeam si eu ,asaa…Daca folosesti un lucru inainte de a fi inventat,s-ar putea ca tocmai tu sa-l fi inventat…a?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii