Noutăți

Banca Națională a României deține cea mai mică bancnotă din lume

Este de mărimea unui timbru şi avea, la vremea când a fost folosită, o valoarea monetară extrem de mică: bancnota de 10 bani emisă la începutul anului 1917 de Ministerul de Finanţe al României este cea mai mică bancnotă din lume și ca mărime și ca valoare. (potrivit World Records Academy) Are dimensiunile de 27,5 x 38 de milimetri, colorată în verde şi portocaliu, are tiparit anul de emisie şi cuvântul „Romania“. Pe avers este imprimat chipul lui Ferdinand I al României, iar pe revers, stema României cu deviza regală „Nihil Sine Deo”.

În plin război mondial, în anul 1917, regele Ferdinand I a ordonat o emisiune monetară de urgență: tipărirea bancnotei de 10 bani. La vremea respectivă o găină costa 9 lei, iar 1 kilogram de pâine 50 de bani. Așadar noua bancnotă avea într-adevăr o valoare foarte mică și din acest motiv, tipărirea ei rămâne un paradox chiar și pentru specialiști, în primul rând datorită inflației prin care trecea România în anul 1917.

bancnota+10+bani+1917_212325
Dar se pare că la timp de război cei mai căutați sunt banii mici. „Muncitorii, țăranii, piețarii nu aveau nevoie de galbeni, ci de bănuți. Așa se face că regele a scos din circulație banii din aur și argint și a cerut o nouă emisiune monetară: banii de hârtie de valoare mică.”(digi24)

„Am putea să spunem că este un fapt paradoxal ca în vremuri de inflație, o creștere mare a prețurilor, România scoate cea mai mică bancnotă, adică bancnota cu cea mai mică valoare cunoscută vreodată în lume”, a declarat pentru digi24 Adrian Vasilescu, consilier al Băncii Naționale.

Bancnota de 10 bani înlocuia astfel moneda de 10 bani, “care circulase anterior pe teritoriul României, începând cu anul 1867, bătută prin comandă în Anglia. De altfel, regimul monedelor a fost din nou reglementat şi, în 1880, când a fost înfiinţată şi Banca Naţională a României, singura abilitată să emită monedă de metal şi hârtie.”

10bani1867
„Ani, decenii și secole s-au făcut bani cu valoare intrinsecă. Adica o monedă pe care scria 20 de franci aur, ea trebuia să cântărească în aur valoarea care să corespundă inscripției nominale: 20 de franci aur”, a mai spus Adrian Vasilescu în interviul acordat la digi24.

Un galben românesc cântărea maxim 6 grame de aur. După primul război mondial regula a dispărut. 1 leu românesc are acum în spate, un procent de 30% garanție în aur. Restul, până la 100%, “ține de imagine”. Moneda de 10 bani există și acum și chiar dacă bancnota de 10 bani din 1917 pare ieftină, cu toate acestea, “păstrează valoarea unui unicat mondial”.

colier_salba-de-aurcolier salbă de aur (galbeni)

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: digi24, BNR, World Records Academy


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii