Cunoaste lumea

Noutăți

Bajau – tribul „oamenilor-delfini”, capabili să se scufunde la adâncimi incredibile, fără aparate de respirat. Acești oameni prezintă o MUTAȚIE GENETICĂ uluitoare!

  •  
  •  
  •  

Membrii tribului Bajau din Indonezia sunt primii oameni din lume la care s-a observat prezența unei modificări genetice care îi face apți să se scufunde la adâncimi impresionante, de peste 60 de metri și să își țină respirația pe durata unor intervale de până la 13 minute. Vreme de mai mult de 1000 de ani, membrii acestui trib au trăit în apropierea apei și și-au câștigat existența datorită resurselor oceanului.

Capacitatea lor de a efectua scufundări la adâncimi impresionante, fără a avea nevoie de aparatele de respirat autonome pe care le folosesc, de obicei, scafandrii, este datorată unei adaptări impresionante. Oamenii de știință au constatat că, în medie, splina unui membru al tribului Bajau este cu 50% mai mare decât cea a unui om obișnuit.

bajau

scufundare

În mod tradițional, membrii tribului Bajau colindau mările Asiei de sud, fiind numiți „nomazii mărilor”. Adesea, casele lor erau chiar bărcile folosite pentru pescuit. Întrucât activitatea lor de zi cu zi presupunea dese scufundări pentru culegerea scoicilor producătoare de perle sau pentru vânarea unor specii de animale acvatice, organismele lor s-au adaptat în timp la aceste condiții. Ulterior, adaptările s-au transmis la urmași.

Unii dintre membrii tribului Bajau nu au cetățenia niciunui stat, fiind născuți pe mare și trăind majoritatea timpului în ambarcațiuni. La unii dintre copiii tribului a fost observată o capacitate de a vedea foarte clar imaginile din mediul subacvatic. Dacă o persoană obișnuită poate avea rău de mare atunci când este nevoită să călătorească la bordul unui vas, unii dintre copiii acestei neobișnuite comunități se confruntă cu „răul de uscat”, atunci când părăsesc mediul în care trăiesc în mod obișnuit.

splina marita

Cercetătorii afirmă că, în ciuda unor aparențe de vulnerabilitate, omul este o ființă deosebit de „plastică”, de adaptabilă. Ne putem adapta la medii diferite, la condiții de viață extreme, chiar pe durata existenței unei singure generații. În timp, pot surveni modificări genetice spectaculoase, precum este și mărirea splinei, în cazul membrilor tribului Bajau – primii oameni din lume la care a fost dovedită prezența unei adaptări la mediul subacvatic.

De această transformare este responsabilă gena PDE10A, conducând la mărirea splinei, prin modificarea secreției hormonale tiroidiene, după cum s-a arătat în jurnalul Cell. Interesant este că splina de dimensiuni impresionante este specifică unor specii de mamifere foarte bine adaptate la sufundările de mare adâncime, cum ar fi focile Weddell.

copii

?????????????????????????????????????????????

?????????????????????????????????????????????

Jaya Bakti

Surse: wikipedia.org, www.dailymail.co.uk, www.cell.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii