Noutăți

Băile de nămol din interiorul unui vulcan din Columbia. Motivul pentru care oamenii aleg să se scalde în acest loc

El Totumo Mud Volcano este situat în nordul Columbiei, la aproximativ 50 km nord-est de Cartagena. Conul vulcanic de aproximativ 15 metri înălțime este umplut cu nămol și frecventat atât de localnici cât și de turiști în scop terapeutic. Nu se știe cu exactitate cât este adâncimea craterului; cert este că densitatea nămolului îi menține pe oameni mereu la suprafață.

Potrivit legendei locale, cu mult timp în urmă, El Totumo a erupt, aruncând lavă și cenușă, în întreaga zonă. Văzând dezastrul creat, preotul local a mers la vulcan și l-a stropit cu apă sfințită, lucru ce ar fi stins vulcanul și a transformat craterul într-unul plin de nămol.

Nămolul este format din particule fine de substanţe minerale şi vegetale care se depun pe fundul unui lac într-un timp îndelungat, ceea ce face ca nămolul să aibă numeroase proprietăţi terapeutice. Cel mai des nămolul este folosit pentru tratarea unor afecţiuni reumatice, însă acesta are și alte proprietăți de echilibrare a organismului uman. Îmbunătăţeşte circulaţia şi metabolismul, având un impact pozitiv asupra digestiei. Nămolul aplicat pe abdomen pentru 20-30 de minute este un remediu bun pentru toate tipurile de indigestie. Reduce căldura la nivel intestinal şi stimulează peristaltismul. Tocmai de aceea este indicat persoanelor care suferă de constipaţie.

De asemenea, aplicat pe pleoape cu ajutorul unui tifon, nămolul relaxează ochii, mai ales în cazul persoanelor care lucrează mult la computer, și contribuie la reducerea cearcănelor, iritaţiilor, mâncărimilor, conjunctivitei alergice. Există studii care susțin că nămolul este eficient în cazul glaucomului.

Și nu în ultimul rând, nămolul este un excelent balsam pentru piele şi păr. Are multe minerale, vitamine şi grăsimi ce calmează și catifelează pielea și dau suplețe părului. Tratează acneea, reduce petele şi alergiile cutanate, ajută la vindecarea rănilor şi cicatricelor. Nămolul are proprietăţi antiîmbătrânire datorită efectului său extraordinar de regenerare. În timp ce masca din nămol acoperă tenul, pielea se exfoliază şi ţesuturile se tonifică. Împachetarea cu nămol creşte energia în ţesuturi şi astfel pielea arată mai bine.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2015/04/the-awkward-mud-bath-at-el-totumo-mud.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii