Noutăți

Au fost create primele plante cibernetice din lume – circuite electronice în trandafiri

Pentru prima dată, oamenii de știință au creat circuite electronice digitale în interiorul unor plante vii, folosind sistemul vascular al trandafirilor pentru a construi componente centrale ale unor circuite electronice.

Cercetătorii de la Universitatea Linkoping din Suedia au fuzionat numeroase componente electrice în interiorul trandafirilor, inclusiv fire, micro sisteme digitale, elemente de afișare, cu ajutorul unui polimer special care este capabil de a acționa ca un fir electric în timp ce transportă materiale organice, cum ar fi apa și substanțele nutritive, prin tulpina și frunzele trandafirului.

Prin încorporarea cu succes a elementelor electronice în sistemele vii ale plantelor, cercetătorii speră să afle mai multe lucruri despre procesele chimice și căile de funcționare ale plantelor, pentru a putea să controleze și să le manipuleze dezvoltarea.

rose1
“Acum vom putea influența concentrația diferitelor substanțe din plantă, care reglează creșterea și dezvoltarea sa.” a spus unul dintre membrii echipei, biologul Ove Nilsson.

Polimerul care face posibil acest lucru se numește PEDOT-S. Acesta a fost unul din mai multele materiale propuse și testate de către cercetători, singura substanță sintetizată care se asamblează cu succes în interiorul canalelor trandafirului.

Prin introducerea acestui polimer în trandafiri, cercetătorii au creat un fel de pixeli organici direct în frunzele plantei, prin compartimentarea anumitor celule electrochimice. Când a fost aplicată tensiunea, polimerul a interacționat cu ionii din frunza plantei și a schimbat culoarea acesteia.

Cercetătorii descriu aceste incursiuni inițiale în plantele electronice drept primii pași într-un nou domeniu de cercetare, care îmbină știința plantelor și electronicele organice.

“Nimeni nu a făcut acest lucru înainte”, a declarat Magnus Berggren, conducătorul cercetărilor, într-o lucrare care a fost publicată în revista Science Advances. “Acum putem începe cu adevărat cercetarea, putem plasa senzori în plante și putem folosi energia formată în clorofilă.”

1447159391liuplant_ros_0

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: sciencealert.com, Science Advances


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii