Noutăți

ATENȚIE! Procesul în care șmecherii de la Roșia Montană cer 4 miliarde de dolari despăgubiri a început. Statul Român ne ascunde evoluția procesului. De ce oare?

În exact același stil ca pe vremea scandalului Roșia Montana din 2013, care a scos zeci și zeci de mii de oameni în stradă, rerezentanții puterii din România și mai toată presa centrală, aia care a fost unsă cu o căruță de bani pentru publicitate de Gold Corporation, tac complice și ticălos și nu discută public despre faptul că procesul dintre mahării evreo-canadieni (care cer despăgubiri pentru că în final nu au fost lăsați să-și facă de cap la Roșia Montană) și Statul Român a început, prima înfățișare având loc pe 23 septembrie, la Washington.

Conform Digi24,  <<Miza este enormă, dar statul român blochează transparența procesului: limitează accesul cetățenilor interesați și nu face publice documentele cazului, deși Tribunalul Cluj i-a ordonat să facă asta încă din aprilie. Statul refuză ajutorul unor organizații care ar putea contribui la câștigarea procesului.>>

Este vorba, în primul rând, de organizația Alburnus Maior, ONG-ul celor care au creat o rezistență în fața șemecheriilor Gabriel Resources – Gold Corporation, și care este cel mai îndreptățit să fie un observator civil al acestui proces și, în același timp, un actor important în proces. De ce? Pentru că acest ONG a coordonat toate acțiunile împotriva Gold Corporation, știe toate mașinăriile prin implicare directă, are argumente, probe, mărturii care pot fi de mare ajutor.

Cu toate acestea, autoritățile românești i-au exclus pe reprezentanții roșienilor care se opun intereselor miliardarilor evrei din spatele afacerii. De ce oare? Gurile rele ar putea spune că reprezentanții Statului Român și-au propus să piardă procesul, ca să le mai iasă niște comisioane. Așa să fie? În orice caz, atitudinea autorităților este blamabilă din multe puncte de vedere. Roșia Montană nu este proprietatea unor funcționari vremelnici. Prin urmare, trebuie să existe maximă transparență.

rosia-montana

Iată ce ne mai spune Digi24 despre această situație incredibilă:

<<Imediat ce Gabriel a dat în judecată România, Alburnus Maior a cerut transparență guvernului român. Pe de o parte, experiența i-a învățat pe roșieni și pe prietenii lor că e musai să urmărească atent ce face guvernul.

Pe de altă parte, Alburnus a vrut să aducă o contribuție la caz: fiind cei mai în temă pe subiectul Roșia Montana, au vrut să sprijine statul român cu argumente care ar putea ajuta România să câștige. Pentru a depune această contribuție (numită amicus curiae), Alburnus Maior  ar avea nevoie să vadă care sunt acuzațiile aduse de Gabriel Resources — deci trebuie să vadă documentația cazului.

A trecut un an de când Gabriel a dat în judecată România și Alburnus Maior tot așteaptă documentele de la statul român.

În 2015, Alburnus a dat în judecată Ministerul Finanțelor (care reprezintă România la Curtea de arbitraj) solicitând acces la documentele aferente cazului și argumentând că acestea sunt informații de interes public.

În aprilie anul acesta, Tribunalul de la Cluj a ordonat Ministerului Finanțelor să ofere documentele (redactate) către Alburnus. Ministerul nu a predat documentele. În septembrie, a făcut recurs la decizia instanței.

Deocamdată, lipsa de transparență creează suspiciuni. Roșia Montana este atât de importantă pentru români, iar mizele cazului de la curtea de arbitraj sunt așa de mari, încât este greu de înțeles de ce guvernul limitează transparența. De ce Alburnus Maior nu își poate aduce contribuția la caz.>>

Iată cum, după ce au dat pe nimic resursele solului unor străini, politicienii români, la fel de disprețuitori și astăzi în legătură cu interesul public, dovedesc încă o dată că nu reprezintă interesele României, interesele românilor. Țara asta, însă, nu este a lor, resursele acestei țări nu sunt ale lor, iar dacă nu pricep nici în ceasul al 12-lea, probabil că va trebui să ieșim din nou în stradă și să le amintim ce credem despre ei!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

5 Comments on ATENȚIE! Procesul în care șmecherii de la Roșia Montană cer 4 miliarde de dolari despăgubiri a început. Statul Român ne ascunde evoluția procesului. De ce oare?

 1. Sigur ca nu vor sa fie ajutați Finca șanț complici și cei din guvernul.

 2. Fără TOATE AVIZELE DE MEDIU obţinute în prelabil oricăror alte „investiţii” cu grad de risc mare-speculativ realizate mizând pe blana ursului din pădure cu mituirea pădurarului şi FĂRĂ LICITAŢIE(!) orice tribunal onest va da câştig de cauză României ! 100%. Şi chiar dacă prin absurd(influenţe malefice) s-ar da caştig de cauză “canadienilor”, până la urmă mai bine pierdem 3÷4 miliarde decât 100 şi devastarea ecologică aferentă fără precedent în Europa ! „Canadienii” nu au decât să-i de în judecată pe cei care au semnat contractul SECRETIZAT şi FĂRĂ LICITAŢIE ! Să le înapoieze şpăgile, titlurile, gradele, apoi să urmeze exemplul Bechtel : DISPARIŢIA DEFINITIVĂ DIN ROMÂNIA !

  • Un ostas al lui Avram Iancu // 10 octombrie 2016 at 14:23 // Răspunde

   Ei pot contesta faptul ca guvernul lui Ponta nu a faut formalitatile ce trebuiau puse in aplicare dupa ce legea de exploatare din 2013 a picat in parlament.
   Asa ei au cistig de cauza un 1%!

 3. Un ostas al lui Avram Iancu // 10 octombrie 2016 at 14:19 // Răspunde

  Multe voci au spus ca au existat o multime de filoane groase de aur ce au fost zidite pentru a fi rezerve de stat in epoca lui Ceausescu.

  Iar aceste satane le-au secatuit ilegal!

  Oare nimeni din cei in drept nu poate ancheta oficial acest lucru?
  Oare de ce ???

  Iar noi romanii sunt milogii Europei!

 4. De ce nu este anchetat berceanu ? Nu sunt de acord si nici nu o sa fiu niciodata cu instrainarea resurselor naturale ale Romaniei , de aceea propun : cei care au conceput si cei care au semnat contractul pagubos cu Gabriel R. sa raspunda in solidar , lipsiti de libertate pe viata si confiscarea averilor lor ! Printre cei care trebuiesc cercetati se numara : Radu Berceanu , Mugur Isarescu …

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii