Noutăți

Astronomii au creat cea mai strălucitoare stea artificială de pe cer cu ajutorul laserelor

Pentru a putea observa stelele și planetele îndepărtate, astronomii trebuie mai întâi să-și calibreze echipamentele pentru a putea trece de atmosfera Pământului. Această calibrare se realizează creând stele artificiale intitulate “stele de ghidaj”cu ajutorul unor lasere puternice.

Acum, astronomii de la Southern Observatory European (ESO) împreună cu Observatorul Paranal din Chile au reuși să creeze cea mai strălucitoare stea artificială dezvoltată vreodată cu ajutorul unui nou sistem numit Four Laser Guide Star Facility (4LGSF). În urma testelor efectuate, sistemul a reușit să trimită patru fascicule laser de 29,9 centimetri și 22 de watt în atmosfera terestră.

stea3 stea2

 

Sistemul de patru lasere (4LGSF) este capabil de a crea stele artificiale prin iluminarea atomilor de sodiu din atmosferă, astfel încât aceste stele să dea senzația că sunt adevărate. Stelele artificiale permit sistemelor optice performante să estompeze efectele cauzate de atmosfera terestră telescoapelor. Astfel, acestea din urmă vor obține imagini mult mai clare din spațiu“, se arată în comunicat transmis presei de echipa de dezvoltare a proiectului.

Prima stea de ghid a fost proiectată încă din anul 1950, însă de abia în anii 90, cercetătorii au avut mijloacele necesare pentru a o și realiza.

Să sperăm că acest nou sistem 4LGSF și stelele de ghidare create de acesta le vor permite astronomilor să capteze imagini mult mai bune decât cele de până acum și de ce nu, chiar să găsească răspunsuri la mai multe mistere ale Universului, decât au reușit până acum.

stea1

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii