Cunoaste lumea

Noutăți

Astronomia este considerată cea mai veche știință din lume

  •  
  •  
  •  

Oamenii antici care trăiau pe savana africană, au privit cu uimire Luna strălucitoare și cerul plin de stele. Acest fundal cosmic nu era prea diferit de cel pe care îl vedem astăzi; dar modul în care au interacționat cu acesta a fost diferit.

Abia când oamenii au ajuns să vadă stelele ca instrumente, am devenit stăpâni în înțelegerea mișcărilor lor.

Cu aproximativ 7.000 de ani în urmă, un grup de oameni nomazi care trăiau în savana africană au devenit primii oameni cunoscuți care au înregistrat mișcările stelelor pe un sit numit Nabta Playa.

Acest cult al vânătorilor și al culegătorilor, venerat de vite, a construit cel mai vechi cerc de piatră din lume pentru a urmări sosirea solstițiului de vară, precum și musonii sezonieri de care depindeau pentru apă și hrană

Aceasta a fost zorii astronomiei observaționale„, a declarat pentru revista Astronomy, J. McKim Malville, profesor emerit la Universitatea din Colorado și expert în arheoastronomie, la începutul acestui an, relatează revista Astronomy.

Cu mii de ani în urmă, astronomia consta doar în observarea și predicțiile mișcărilor obiectelor vizibile cu ochiul liber. În unele locații, culturile timpurii au adunat artefacte masive care au avut probabil un scop astronomic.

În plus față de utilizările lor ceremoniale, aceste observatoare ar putea fi utilizate pentru a determina anotimpurile, un factor important în a ști când să planteze culturi și în a înțelege durata anului.

Înainte de a fi inventate instrumente precum telescopul, studiul timpuriu al stelelor a fost realizat cu ochiul liber. Pe măsură ce civilizațiile s-au dezvoltat, mai ales în Mesopotamia, Grecia, Persia, India, China, Egipt și America Centrală, au fost asamblate observatoare astronomice și au început să se dezvolte idei despre natura Universului.

Cele mai multe astronomii timpurii au constat în cartografierea pozițiilor stelelor și planetelor, o știință denumită acum astrometrie.

Din aceste observații, s-au format idei timpurii despre mișcările planetelor, iar natura Soarelui, Lunii și Pământului din Univers au fost explorate filozofic. Se credea că Pământul este centrul Universului, Soarele, Luna și stelele rotindu-se în jurul său.

Acest lucru este cunoscut sub numele de modelul geocentric al Universului, sau sistemul Ptolemaic, numit după Ptolemeu, notează wikipedia.

O dezvoltare timpurie deosebit de importantă a fost începutul astronomiei matematice și științifice, care a început în rândul babilonienilor, cei care au pus bazele tradițiilor astronomice ulterioare care s-au dezvoltat în multe alte civilizații.

Babilonienii au descoperit că eclipsele de Lună se repetau într-un ciclu de repetare cunoscut sub numele de saros.

În urma babilonienilor, s-au făcut progrese semnificative în astronomie în Grecia antică și în lumea elenistică.

Astronomia greacă se caracterizează de la început prin căutarea unei explicații raționale, fizice, pentru fenomenele cerești.

În secolul al III-lea î.Hr., Aristarh din Samos a estimat dimensiunea și distanța Lunii și a Soarelui și a propus un model al sistemului solar în care Pământul și planetele se roteau în jurul Soarelui, numit acum model heliocentric.

În secolul al II-lea î.Hr., Hipparh a descoperit precesiunea, a calculat dimensiunea și distanța Lunii și a inventat cele mai vechi dispozitive astronomice cunoscute, cum ar fi astrolabul.

Hipparchus a creat, de asemenea, un catalog cuprinzător de 1020 de stele, iar majoritatea constelațiilor din emisfera nordică provin din astronomia greacă.

Mecanismul Antikythera (c. 150–80 î.Hr.) a fost un computer analogic timpuriu conceput pentru a calcula locația Soarelui, Lunii și planetelor pentru o dată dată.

Artefacte tehnologice de o complexitate similară nu au reapărut decât în ​​secolul al XIV-lea, când au apărut ceasuri mecanice astronomice în Europa.

Vor urma milenii înainte ca astfel de observații riguroase să fie aplicate în alte domenii precum biologia, chimia, geologia, medicina și multe altele.

Foto: Free stock photos (all-free-download.com)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii