Cunoaste lumea

Noutăți

Astronomi din toată lumea cer protecție pentru orbita joasă a Pământului

  •  
  •  
  •  

Spațiului ar trebui să i se acorde același nivel de protecție legală ca Pământul, marea și atmosfera, pentru a proteja mediul fragil, susțin astronomii.

Orbita joasă a Pământului, regiunea aflată la câteva sute de mile deasupra planetei, este expusă riscului de resturile spațiale și obiectele care cauzează poluare luminoasă pentru astronomii care privesc spațiul de pe Pământ, potrivit unui nou studiu condus de Universitatea din Edinburgh.

Grupuri de sateliți, inclusiv SpaceX Starlink, care orbitează deasupra suprafeței Pământului, „pun în pericol acest ecosistem prețios”, spun cercetătorii.

Instalarea acestor grupuri uriașe de hardware, unele cu până la zeci de mii de sateliți care furnizează bandă largă pe Pământ, congestionează spațiul și lansările de rachete poluează, de asemenea, atmosfera, au adăugat ei.

Abordarea acestor probleme necesită o abordare holistică care să trateze spațiul orbital ca parte a mediului și demn de protecție a mediului, la nivel național și internațional, spune echipa din spatele studiului publicat în revista Nature Astronomy.

Cercetarea este legată de un caz juridic aflat în fața Curții de Apel a SUA, care va crea un precedent important în campania pentru ecologismul spațial.

Echipa scoțiană spune că factorii de decizie politică ar trebui să lucreze în colaborare pentru a crea o abordare comună, etică și durabilă a spațiului.

Cu sute de sateliți Starlink pe orbită, numărul abordărilor periculoase va continua să crească, arată o cercetare a Universității din Southampton.

Oamenii de știință au descoperit că sateliții Starlink sunt implicați în medie în 1.600 de întâlniri apropiate cu alte nave spațiale în fiecare săptămână, potrivit unui raport Space.com.

Dacă două nave spațiale se prăbușesc pe orbită, ar genera un nor de resturi care, la rândul său, ar amenința alți sateliți care operează în aceeași regiune a spațiului.

„Putem lansa ieftin un număr mare de sateliți și îi putem folosi în beneficiul vieții pe Pământ – dar acest lucru are un cost”, atrage atenția profesorul Andy Lawrence, autorul principal al cercetării.

Sursa: www.uzp.org.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii