Noutăți

Armata canadiană investighează un sunet misterios provenind din zona arctică. Zgomotul îndepărtează balenele și celelalte viețuitoare marine

Un zgomot misterios care pare să vină de pe fundul mării, în apropierea coastei Nunavut din Canada, a intrat sub observația armatei canadiene. Localnicii susțin că zgomotele neîntrerupte de câteva luni de zile alungă fauna sălbatică, în această zonă artică și așa săracă. Sunetul provine de undeva de pe fundul mării, din strâmtoarea Hecla Fury, un canal extrem îngust din Nunavut.

În zonă locuiesc circa 30.000 de oameni iar strâmtoarea este folosită pentru a prinde pește, principala sursă de hrană a acestora. Însă totul s-a schimbat în timpul verii, când localnicii au început să observe din ce în ce mai puțin pește sau alte mamifere marine în zonă, totul culminând cu declanșarea acestui sunet misterios.

“Acest pasaj este o rută de migrație pentru balenele de Groenlanda. Ar trebui să fie foarte multe exemplare aici. În această vară nu a fost observat nici un exemplar “, a declarat George Qulaut, un oficial guvernamental local pentru televiziunea CBC News.”

balnde

Odată cu descoperirea acestui fenomen neobișnuit, au apărut și primele teorii cu privire la posibila sa sursă. Localnicii susțin că de vină ar putea fi un sonar deținut de compania minieră Iron Mines Corporation, care extrage minereu de fier pe insula Baffin, la nord-est de Nunavut. De cealaltă parte, oficialitățile cred că de vină ar fi mai mulți reprezentanți ai Greenpeace care ar fi scufundat un sonar în apă pentru a îndepărta animalele marine, evitând, astfel, vânarea lor. Mai mult, spre deosebire de sunetul descoperit în marea Caraibelor în luna iunie, care era de frecvență joasă, acesta nu pare a fi de proveniență naturală, lucru ce adâncește și mai mult misterul din jurul său.

La începutul acestui an, o instanță din California a decis ca sonarele de frecvență joasa să nu poată fi folosite de marina americană pentru că afectează balenele, delfinii și morsele, care se bazează pe sunet pentru a naviga.

sursa: .ancient-code.com/

sursa:sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii