Noutăți

Arcul de triumf al împăratului Constantin cel Mare (cu 8 DACI pe el) – ultimul monument de seamă al Romei imperiale și cel mai mare arc triumfal roman ce a rezistat până astăzi

Arcul triumfal al împăratului lui Constantin I (cel Mare) a fost ridicat în anul 315 după Hristos și se află la Roma. Impresionantul monument comemorează victoria lui Constantin asupra împăratului roman Maxentius, obtinută la data de 28 octombrie 312, în Bătălia de la podul Milvian din Roma. Este cel mai mare arc triumfal roman care a supraviețuit până azi și ultimul monument de mari dimensiuni al Romei imperiale. Arcul e menit să îl reprezinte pe Constantin ca pe un continuator al celor mai mari împărați romani, renumiți pentru guvernarea înțeleaptă.

b

Arcul a fost ridicat și pentru a celebra cea de-a zecea aniversare a domniei lui Constantin, fiind situat pe traseul triumfal al Romei. Monumentul are 21 de metri înălțime și 25,6 m lungime. Este format din trei arce. Arcul mijlociu este cel mai mare. Toate cele trei arce prezintă același raport între înălțime și lățime. Cele mai impresionante componente ale Arcului lui Constantin, vizibile de la distanță, sunt statuile de daci, care, se pare, au fost sculptate cu mult înainte de domnia lui Constantin.

Arcul este o imensă îmbinare de elemente eterogene. Mai bine zis, multe dintre părțile sale componente au fost preluate de la alte monumente, ridicate de către împărații anteriori. O parte din panourile de marmură au fost preluate din Arcul lui Marcus Aurelius. Pe monument sunt reprezentate scene în care Constantin ia parte la operațiunile militare (în partea de sud) sau își îndeplinește îndatoririle civice (în partea de nord).

e

Opt medalioane de pe fațadele nordice și sudice provin dintr-un monument dispărut, ridicat în cinstea lui Hadrian. Fiecare dintre ele are un diametru de 236 cm. Scenele reprezentate includ o vânătoare de lei, o vânătoare de mistreți, o vânătoare de urși și ceremonii prin care erau cinstiți Hercule, Apollo, Diana și zeul Silvanus. Toate sunt sculptate în relief.

Cele opt coloane au fost preluate dintr-un monument dispărut dedicat lui Flavian în secolul I în vreme ce războinicii daci, situați deasupra fiecăreia dintre ele, au făcut parte dintr-un monument ridicat în vremea împăratului Traian.

f

Arcul are și sculpturi confecționate anume pentru împodobirea sa. Între operele datând din epoca lui Constantin se numără frizele situate sub fiecare pereche de medalioane. Ele comemorează victoriile militare ale lui Constantin, înfățișând asediul din Verona (fațada sudică, partea stângă), confruntarea cu armatele păgânului Maxentius (fațada sudică, partea dreaptă), precum și o ceremonie de oferire de daruri (fațada nordică, partea dreaptă).

Alte sculpturi de pe vremea lui Constantin reprezintă zeități ale râurilor, deasupra celor două arce mai mici. Pe fiecare dintre laturile mici ale monumentului există sculpturi rotunde reprezentând Soarele (partea de est) și Luna (partea de vest). Sub aceste reprezentări se află câte o friză care arată intrarea în Roma (est) și plecarea din Milano (vest).

a

Constantin cel Mare, considerat de către creștin-ortodocși a fi „întocmai cu Apostolii”, precum și primul împărat creștin al Romei, a fost fiul lui Constantius Chlorus – general roman ce a devenit împărat. Tatăl lui Constantin a avut o ascensiune rapidă în armata romană și era originar din Dardania. Este foarte probabil ca împăratul Constantin cel Mare, născut la Naissus (pe actualul teritoriu al Serbiei), să fi fost pe jumătate trac, ceea ce explică opțiunea sa de a încorpora în grandiosul său arc triumfal de la Roma impozantele statui care înfățișează nobili daci.

g

c

d

Sursa:  www.ancient.eu

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Arcul de triumf al împăratului Constantin cel Mare (cu 8 DACI pe el) – ultimul monument de seamă al Romei imperiale și cel mai mare arc triumfal roman ce a rezistat până astăzi

  1. Da, si nu singurul loc din Roma dove sunt omagiati dacii. Eu am lucrat la Academia Franceza, Villa medici care este in piaza di Spagna, si in gradina academiei franceza sunt trei statui,in granit rosu inalte cam 250 cm, care reprezinta trei nobili daci.
    Trebuie sa va spun ca la inceput am fost foarte surprins, bineinteles placut surprins, dar dupa ce m-am dezmeticit am spus tuturor cu orgoliu ca ei sunt dacii nostri. AM fost si sunt mandru ca sunt un pui de dac

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii