Noutăți

Ar putea fi 2017 anul în care să aibă loc un mare cutremur în România? Iată ce spune directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului

După seria de cutremure din ultimele zile, câteva aproape de 5 grade pe scara Richter, specialiștii se arată îngrijorați. Dacă există opinia că mai multe cutremure mici sunt bune pentru că elimină treptat de tensiuni faliile tectonice, pe de altă parte acestea pot să fie și avertismente pentru un cutremur de peste 6 grade. (Trebuie reținut că un cutremur de 6 grade nu este cu 20% mai puternic decât unul de 5 grade, cum s-ar putea crede la prima vedere, ci de câteva ori mai puternic; iar unul de 7 grade este de câteva ori mai puternic decât unul de 6 grade!!!)

Conform statisticilor, cutremurele mari se produc la intervale de mai multe decenii și, iată, de la marele cutremur din 1977 au trecut aproape 40 de ani…

În acest context, seismologii britanici și americani  au lansat ipoteza potrivit căreia anul 2017 este un an în care un cutremur de mare magnitudine în România este posibil. Vorbind despre aceste previziuni, Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a spus următoarele: Ce spuneau ei (seismologii britanici şi americani – n.r.) despre 2017 e un lucru care se repetă de câţiva ani. Într-adevăr, există o probabilitate destul de mare ca în România să se producă un cutremur de peste 6”. (Libertatea.ro)

Să sperăm, însă, că nu vom avea parte de așa ceva. În cazul unui cutremur major, Bucureștiul va fi, din păcate, un oraș cu multe victime, ținând cont de starea precară în care se află multe clădiri de locuințe, bulinele roșii colorând amenințător viitorul multor locuitori ai capitalei…

Adrian Albu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Ar putea fi 2017 anul în care să aibă loc un mare cutremur în România? Iată ce spune directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului

 1. “În acest context, seismologii britanici și americani au lansat ipoteza potrivit căreia anul 2017 este un an în care un cutremur de mare magnitudine în România este posibil.”

  Au lansat ipoteza, carevasazica.
  Da’ daca seismologii au aruncat un ochi peste planificarile acelea…
  A! Bine, haarp au si rusii. Da’ ce mi-e rusi ce mi-e americani/englezi. Acelasi drac. Ca, doar, Basescu a zis pe la televizor ca Putin cica nu respira pana nu vorbeste/vorbea la telefon cu Obama.

  Da’ ce m-a intrigat cel mai tare a fost chestia ca vezidoamne e mai probabil sa se intample noaptea (probabil pe la 4 dimineata) si iarna (probabil cand afara sunt minus 15-20 de grade). Adica, la cutremuru’ asta ii place foarte mult pe’ntuneric si pe frig. Ca altfel cum iese spectaculul calumea? Cum ar veni, daca totusi iesi afara din bloc, in izmene, in doua ore esti mort de frig, nu?

  PS
  Asta ca se va intampla noaptea si iarna am citit-o altundeva. Tot legat de stirea asta.

 2. De fapt unul de 6 e de 10 ori mai puternic decat unul de 5 iar unul de 7 de 10 ori cat unul de 6. Scara Richter e o scara logaritmica in baza 10!

 3. Este posibil la o data relativa si poate avea cauze naturale. Si in vechime au putut avea loc astfel de cutemure capitale(a pomenit Mozart de unul, la unul dintre subiecte).Muntii se surpa si se casca gauri in pamint;sfirsitul lumii!”Nici un lucru rau nu se produce pina paguba nu este maxima”.Aceste cutremure ca si in vechime ar putea fi influentate de cresteri sau scaderi ale oceanului planetar,topiri relativ bruste ale calotelor,factori cosmici etc.O ipoteza:Cine poate sa spuna ca Cimpia sarmatica si Marea Sarmatica nu se afla acum sub Marea Neagra.,formata in urma prabusirii Coloanelor lui Hercule datorita presiunii puse de cresterea nivelului si a unui cutremur capital urmata de inundarea cimpiei.Acest lucru urmat de ploi diluviene(nu prea au avut insemnatate!),au determinat migratii masive in toate directiile cu o legenda dusa dupa ei.Grecii ar putea fi unii dintre acestia si nu au calatorit niciodata in vremea aceea prea departe.Legende de fapt!Heracle(herr=domn,herra=stapin),ca sa ucida un leu a trebuit sa mearga pina in Nemeea, doar;ca sa pocneasca o scorpie ,doar pina in vecini(acolo daca intr-o casa nu era o scorpie in cealalta erau doua),pentru restul doar la prima baltoaca.!El ar putea fi unul si acelasi cu Ahile,adaugat, doar ca sa dea ceva mai multa greutate unei epopei.In acest caz insula este sub apa.La fel si…alta legenda.Ar fi mai multe de spus …dar ajunge pentru o poveste la gura sobei!

  • Aceste cutremure sunt pastrate in legende scurte despre disparitia ,,jidovilor”(oamenii uriasi),cam peste tot in regiunile tarii!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii