Noutăți

Ar fi putut să apară forme de viață avansate pe planetele deficitare în oxigen? Se pot dezvolta organisme complexe într-un mediu sărac în oxigen?

Majoritatea speciilor de animale din prezent sunt atât de dependente de oxigen, încât este ușor să credem că prezența acestui element a fost o condiție esențială pentru apariția unor prime forme de viață, pe Terra. Terra are o vârstă de 4,57 miliarde de ani și a trecut un timp până la apariția primelor (micro)organisme, în condiții insuficient cunoscute. Vreme de peste 3 miliarde de ani, nu au existat, pe Pământ, decât organisme extrem de simple, unicelulare.

S-ar putea crede că formele de viață pluricelulare nu s-au putut ivi până când atmosfera terestră nu a devenit bogată în oxigen. Totuși, pentru a se confirma ipoteza ar trebui să știm când s-a apropiat concentrația atmosferică de oxigen de nivelul actual.

În revista Nature, dr. Daniel Stolper și dr. Brenhin Keller de la Universitatea din California, Berkeley, arată că atmosfera Terrei a atins concentrațiile moderne de oxigen în urmă cu „numai” 540 – 420 de milioane de ani. Animalele și alte ființe pluricelulare au apărut, în schimb, cu 800 – 700 de milioane de ani în urmă.

DINOSAUR LAYOUTS

terra

Creșterea cantității de oxigen din atmosferă și din Oceanul Planetar a fost un eveniment destul de târziu în istoria Pământului, a arătat dr. Stolper. Acest lucru este semnificativ, deoarece oferă noi dovezi că organismele pluricelulare timpurii au putut supraviețui și s-au putut înmulți și într-o lume a cărei atmosferă a deținut un nivel mai scăzut de oxigen, față de cel actual.

Oxigenul este foarte reactiv. În consecință, dacă nu este generat în mod continuu, el se combină cu alte substanțe, aflate în sol și în roci, până la epuizare. Atmosfera timpurie a Terrei nu conținea mai nimic din acest gaz esențial pentru organismele complexe de astăzi – pești, reptile, păsări, mamifere etc., limitând sever opțiunile pentru formele de viață timpurii, care totuși au putut să apară și în acele condiții vitrege.

Atunci când formele de viață microbiană au început să elibereze oxigen, acesta a reacționat cu alte substanțe din mediu, fără a surveni o creștere durabilă a nivelului atmosferic. Totuși, cu aproximativ 2,5-2,3 miliarde de ani în urmă, organismele fotosintetice au început să elibereze oxigen într-o cantitate atât de mare, încât pierderile erau nu doar compensate, ci și surclasate. Această schimbare crucială a putut fi cunoscută prin examinarea unor roci provenite din acea epocă.

bazalt, roca subacvatica

Cu toate acestea, nivelurile atmosferice de oxigen erau, inițial, atât de scăzute, încât moleculele de oxigen nu ajungeau și în adâncimile Oceanului Planetar. Apele adânci erau sărace în oxigen. Concentrația de oxigen prezentă în atmosfera actuală (21%) este o „achiziție” de dată relativ recentă. Adâncurile oceanului au început să se îmbogățească în oxigen numai când nivelurile atmosferice ale acestui element au ajuns la 3-10 procente.

S-a descoperit că fierul existent în rocile formate în urma erupțiilor vulcanice submarine a început să fie oxidat cu „doar” 541-420 milioane de ani în urmă. Acesta este un bun indicator al intervalului în care a survenit creșterea substanțială a cantității de oxigen dizolvat în apa Oceanului Planetar.

Dacă formele de viață unicelulare și chiar pluricelulare, au putut să apară și să se dezvolte, pe Terra, chiar și într-un mediu relativ sărac în oxigen, înseamnă că acest lucru s-ar fi putut petrece și pe alte corpuri cerești, în sistemul nostru solar sau în afara sa.

Ar putea exista specii extraterestre apărute în cu totul alte condiții, pentru care aerul planetei noastre să fie irespirabil sau insuportabil. Viața ar putea exista în numeroase alte modalități decât cele existente pe Planeta Albastră, așa că am putea descoperi forme de viață extraterestră pe corpuri cerești al căror mediu diferă substanțial de cel terestru.

viata extraterestra

univers

Sursa: www.iflscience.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Ar fi putut să apară forme de viață avansate pe planetele deficitare în oxigen? Se pot dezvolta organisme complexe într-un mediu sărac în oxigen?

  1. Aici ar putea fi raspunsul la:,,Ce a fost mai intai,oul sau gaina…”Planeta noastra impreuna cu cimpul magnetic si atmosfera privita cu atentie seamana cu…un ou.Ne apara, ne sustine, ne hraneste, avem aer.Celula seamana cu un ou,puii isi duc viata intrauterina intr-o formatiune care seamana cu un…ou, pasarile si reptilele depun oua:)).Oricare din acestea pot fi redusa la scara unei planete ou.Ajunge?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii