Cunoaste lumea

Noutăți

Apa din vechile mine de cărbuni încălzește orașe întregi!!!

  •  
  •  
  •  

Minele de cărbune au fost „inima” revoluției industriale. Producția lor, densă din punct de vedere energetic, a dat viață fabricilor și șantierelor navale ale Europei, dar au contribuit și la modelarea unei economii cu consum intensiv de carbon.

Acum, ca într-un straniu cerc al istoriei, vechile exploatații miniere alimentează cu agent termic orașe întregi.

Apă din adâncuri, la 15 grade Celsius

Minele de cărbune au deschis calea către o dependență globală de combustibilii fosili și au reprezentat punctul de pornire al crizei climatice cu care astăzi se confruntă întreaga lume.

Dar vastul labirint de mine de cărbune în Marea Britanie, acum plin cu apă caldă în mod natural, poate decarboniza necesitățile de încălzire uriașe din țară și, de ce nu, din lume, scrie BBC.

Adam Black, angajat de una dintre cele mai mari firme de îmbuteliere din Marea Britanie, își amintește că un depozit de 37.000 de metri pătrați avea nevoie de încălzire.

Era chiar peste patru straturi de lucrări miniere, care se inundaseră în mod natural de-a lungul timpului”, cel care astăzi este director al proiectelor energetice al Lanchester Wines.

Cu ajutorul câtorva experți în geotermie, Black a forat în adâncurile vechii mine High Main, din Gateshead, Anglia, iar apa încălzită de procese geologice naturale pe care a pompat-o la suprafață avea 15 grade Celsius.

Temperatura optimă pentru depozite, brutării, locuințe

Black și echipa de experți au adăugat o cantitate mică de căldură suplimentară de la o pompă electrică și astfel s-a reușit păstrarea temperaturii potrivite pentru depozitul companiei și pentru milioanele de sticle cu vin în interior.

Între timp, am ajuns să încălzim astfel câteva depozite, unul de distribuție, o brutărie locală și un showroom auto din apropiere”, spune Black.

Și Autoritatea britanică a cărbunelui are planuri mari pentru următorul deceniu pe această direcție. Geologii estimează că un sfert din casele britanice stau în prezent pe un câmp de astfel de galerii și că peste două miliarde de metri cubi de apă caldă ocupă vechile puțuri de mină.

Cercetătorii sugerează că acest lucru face din apa de mină una dintre cele mai mari surse de energie curată subutilizate din Marea Britanie.

Nouă din zece cele mai mari centre urbane se află deasupra unor foste exploatări ale cărbunelui. Apa de mine este una dintre cele mai bune opțiuni pentru a ajuta la decarbonizarea încălzirii.

Resursa este disponibilă pe tot parcursul anului, la o temperatură constantă și există din abundență”, explică Charlotte Adams, principalul director al energiei miniere al Autorității Cărbunelui.

Zeci de proiecte, milioane de GWh de căldură

Marea Britanie s-a angajat la zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050, concentrându-se în principal pe nevoile naționale de încălzire, care reprezintă aproximativ jumătate din consumul total de energie.

Gazul natural rămâne principala sursă de căldură, dar Guvernul urmează să scoată din uz, treptat, cazanele care folosesc acest combustibil din casele noi, începând cu 2025.

În timp ce aproape jumătate din alimentarea cu energie electrică a Marii Britanii a fost decarbonizată, schimbarea încălzirii rezidențiale cu cea electrică ar necesita o creștere uriașă a producției de energie regenerabilă și ar pune presiune enormă pe rețea.

Pentru a contribui la îndeplinirea obiectivului de reducere a emisiilor, Autoritatea Cărbunelui evaluează fezabilitatea a aproximativ 70 de proiecte de încălzire a apei în mină în Marea Britanie, care conțin aproximativ 2,2 milioane GWh de căldură.

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte de încălzire a apei, dezvoltat de Autoritatea pentru Cărbune din Marea Britanie, se află la Seaham, un oraș din Durham.

O instalație de tratare pompează milioane de litri de apă de mină în fiecare an, încălzind clădirile de la nivelul solului, de la locuințe la sere. Odată ce căldura a fost absorbită, apa este redirecționată în mine, unde este încălzită din nou.

Apa este suficient de fierbinte pentru a încălzi casele în timpul iernii și tot sistemul înregistrează doar 25% din emisiile de carbon ale încălzirii cu gaze.

Reducere de două treimi a emisiilor de carbon

Cel mai avansat sistem energetic pentru apă de mină din lume este cel din Heerlen, din Olanda. Situat în sud-estul țării, acesta a fost creuzetul exploatării olandeze a cărbunelui înainte de închiderea în masă a minelor.

În 2008, experții în geotermie au „reînviat” minele, care au ajuns să furnizeze încălzire și răcire cu impact de emisii redus pentru sute de case și companii locale.

Astăzi, firma care operează proiectul a conectat 500 de case și facilități comerciale la acest sistem care deservește peste 250.000 de metri pătrați de spațiu construit și este racordat la rețeaua de termoficare a orașului, cu o reducere de două treimi a emisiilor.

Firma lucrează în continuare la decarbonizarea funcționării, cu planuri de introducere de resurse solare și eoliene pentru alimentarea pompelor de căldură electrice care suplimentează temperatura apei de mină.

Avem o configurare în buclă închisă. Există un centru care scoate în jur de 45 de grade Celsius, suficient pentru a furniza apă caldă pentru o școală din apropiere și un supermarket, plus căldură pentru trei sute de locuințe”, spune Herman Eijdems, directorul de inovații al companiei Mijnwater. Acest tip de autosuficiență energetică este în acord cu planul Țărilor de Jos de a închide producția internă de gaze în 2022.

Aer condiționat în timpul verii

Heerlen nu este primul proiect care folosește acest tip de tehnologie. În 1989, o firmă de ambalaje din Springhill, Nova Scoția, declanșa primele încercări de a extrage căldura dintr-o rețea de mine de cărbune din apropiere.

Compania a dezvoltat procesul încontinuu și se mândrește în prezent cu un sistem circular, care poate fi reînnoit 100% timp de 12 luni pe an.

„În timpul iernii, luăm apa fierbinte și o folosim ca sursă de încălzire, iar vara le avem pe toate în regim de aer condiționat”, detaliază David MacDonald, directorul fabricii, care a fost prezent atunci când s-a executat primul foraj.

Zeci de întreprinderi mici din localitate s-au conectat de atunci la acest tip de energie geotermală. Și în regiunea muntoasă Asturias, din nordul Spaniei, există o poveste similară.

Ultima mină din zonă a fost închisă în 2018, dar „energia geotermală a dat o a doua viață minelor de cărbune. Dezvoltăm un model de afaceri complet nou, legat de pomparea apei”, afirmă María Belarmina Díaz Aguado, director în cadrul autorității responsabile cu energia.

Pe lângă sute de proprietăți rezidențiale, minele inundate din regiune oferă căldură pentru un spital, o universitate, o școală secundară și o serie de alte clădiri publice și private.

Compania care se ocupă de această distribuție oferă prețuri la energie mai mici decât alternativele pentru combustibilii fosili. (R.I)

Foto: https://geographical.co.uk/nature/energy/item/4045-heat-from-beneath-the-huge-potential-to-keep-warm-with-old-coal-mines


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii