Noutăți

Anomalia magnetică din Atlanticul de Sud ar putea duce la inversarea polilor magnetici?

Sub Africa există o anomalie care slăbește drastic câmpul magnetic al Pământului. Cercetătorii au adunat date noi care oferă dovezi că regiunea din sudul Africii, cunoscută sub numele de Anomalia de Sud a Atlanticului, poate juca un rol important în inversarea polilor magnetici. Acest lucru înseamnă că ne putem aștepta la o nouă inversare a polilor în curând?

Potrivit studiilor, în această zonă, partea inferioară a Centurii de radiații Van Allen este mai aproape de suprafața planetei, lucru ce face ca intensitatea acesteia să fie mai mare decât cea exercitată asupra restului globului pământesc. Centurile Van Allen sunt simetrice în raport cu axa câmpului magnetic al pământului, în timp ce acesta este înclinat la aproximativ 11 ° față de axa de rotație a Pământului. Astfel de caracteristici ale înclinației și descentralizării câmpului magnetic înseamnă că partea cea mai interioară a centurilor Van Allen este mai aproape de suprafața Pământului deasupra Oceanului Atlantic de Sud, fiind în același timp mai departe de Oceanul Pacific de Nord.

Câmpul magnetic al Pământului înconjoară planeta noastră ca un câmp de forță invizibil ce protejează viața de radiațiile solare dăunătoare. Departe de a fi constant, acest câmp este în continuă schimbare. Într-adevăr, istoria planetei noastre include cel puțin câteva sute de inversări magnetice globale. Ultima inversare completă, Brunhes-Matuyama, a avut loc în urmă cu aproximativ 780.000 de ani. O inversare temporară, evenimentul Laschamp, a avut loc acum 41 000 de ani. A durat mai puțin de 1000 de ani, cu schimbarea efectivă a polarității, care a durat aproximativ 250 de ani.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Rochester, “puterea câmpului magnetic a scăzut într-un ritm alarmant. Regiunea în care este cea mai slabă este o zonă vastă care se întinde de la Chile la Zimbabwe, numită Anomalia Atlanticului de Sud”.

“De multă vreme, am știut că acet câmp magnetic al Pământului se schimbă din această zonă, însă nu știam cu adevărat dacă acest lucru era neobișnuit pentru această regiune într-un timp mai lung sau dacă era un lucru normal. Am căutat un comportament recurent al anomaliilor, deoarece credem că ce se întâmplă astăzi și provoacă Anomalia Atlanticului de Sud s-a mai întâmplat în trecut. Și am avut dreptate, avem dovezi care arată că aceste anomalii s-au întâmplat în trecut și acest lucru ne ajută să contextualizăm schimbările actuale din câmpul magnetic”, a declarat Vincent Hare, cercetător la Universitatea din Rochester și autorul principal al unei lucrări publicate în Geophysical Research Letters pe această temă.

Cercetatorii au descoperit că câmpul magnetic din regiune a fluctuat între anii 400-450 d.Hr., 700-750 d.Hr., iar din nou între 1225-1550 d.Hr. Prin urmare, această anomalie a Atlanticului de Sud este cea mai recentă manifestare a unui fenomen recurent, care afectează întregul glob.

Anomalia din Atlanticul de Sud are consecințe importante pentru sateliții artificiali și navele spațiale care orbitează Pământul. Aceste obiecte, care se deplasează la câteva sute de kilometri de suprafața Terrei, ajung să treacă periodic prin această zonă, iar când se întâmplă acest lucru, astronauții sunt expuși la radiații mult mai puternice decât în mod obișnuit, preț de câteva minute. Proiectarea Stației Spațiale Internaționale a necesitat o verificare suplimentară pentru a limita această problemă, deoarece înclinația orbitei Pământului o conduce periodic pe aici. Pe de altă parte, telescopul spațial Hubble și alți sateliți artificiali trebuie să-și suspende observațiile atunci când trec prin Anomalie.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/south-atlantic-anomaly-is-weakening-earths-magnetic-field-dramatically/
sursa: https://www.sciencealert.com/something-mysterious-under-southern-africa-dramatically-weakening-earth-s-magnetic-field-south-atlantic-anomaly
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Anomalia magnetică din Atlanticul de Sud ar putea duce la inversarea polilor magnetici?

  1. Nostrabaciu // 21 august 2018 at 1:29 // Răspunde

    Pe ăia care îi durea capul nu o să îi mai doară, iar cei fără dureri de cap vor avea. Găinile vor cânta cucurigu iar cocoșii vor cotcodăcii. Traverstiții își vor schimba sexul înapoi cum era la naștere iar heterosexualii vor deveni traverstiți. Hoții țării rămân aceeași.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii