Noutăți

Americanii sunt convinși că rușii și-au amplasat primele arme pe orbita terestră. Pe ce se bazează acuzația lor

Deasupra capului nostru există un satelit misterios rusesc, despre care americanii susțin că ar fi prima armă trimisă în spațiu de om, asta din cauza modului ciudat în care satelitul se comportă.

“Nu știm cu certitudine ce este și nu există nicio modalitate de a verifica exact ce face acel satelit. Comportamentul său în orbită este bizar. Partenerii noştrii ruşi probabil vor nega faptul că sistemul lor este ostil. Este însă dificil să determinăm adevăratul scop al obiectului doar prin observarea lui în spaţiu”, a declarat secretarul adjunct al SUA pentru controlul armamentelor, Yleem D.S. Poblete, într-un discurs ținut în fața oficialilor Organizației Națiunilor Unite (ONU). Această declarație în fața reprezentanților ONU vine la doar câteva zile după ce Statele Unite au afirmat că, din 2020, armata Statelor Unite ale Americii va dispune de o ”Forţă Spaţială”, capabilă de a purta războaie în zona orbitei terestre.

Deși nu există altă dovadă decât “comportamentul anormal” care să sugereze că un satelit ciudat este un fel de armă spațială, poziția Statelor Unite atrage atenția supra unei posibile încălcări a Tratatului de prevenire a plasamentului de arme în spațiul cosmic. Diplomatul rus Alexander Deyneko, a respins însă ideea conform căreia satelitul ar fi o armă, declarând pentru Reuters faptul că “acuzațiile sunt unele extrem de calomnioase și făcute pe baza unor suspiciuni, presupuneri fără o dovadă clară”.

PPWT este un tratat care a fost parafat de Rusia, China și SUA, în 2014, și prevede faptul că niciuna dintre cele trei mari puteri nu dorește să transforme orbita terestră într-o nouă zonă de plasare a armelor și o arenă pentru o eventuală confruntare militară, evitând în acest fel declanșarea unui conflict global. Totuși, declarațiile lui Donald Trump prin care cerea răspicat congresului de la Washington aprobarea înființării unei armate spatiale ar încălca acest tratat.

sursa: https://www.sciencealert.com/very-abnormal-behaviour-from-russian-satellite-sparks-fears-it-may-be-a-space-weapon
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii