Noutăți

Acesta este cel mai mare puț săpat manual din Statele Unite! Ce adâncime are și care este povestea sa?

Despre „The Big Well” s-a spus, multă vreme, în Statele Unite, că ar fi cel mai adânc puț din lume. Operațiunea anevoioasă de săpare a impresionantului puț a început în 1887 și s-a terminat în 1888. Fântâna a fost săpată în întregime doar cu ajutorul cazmalelor, târnăcoapelor, sapelor și lopeților iar pământul excavat de către lucrătorii ce munceau în condiții extrem de grele era adus la suprafață cu un butoi legat de o frânghie. Oamenii care au lucrat la săparea sa erau organizați în echipe de câte 10-15 membri. Puțul a fost săpat de către fermieri locali, cowboy și muncitori zilieri, plătiți, la 1887, cu sume cuprinse între 50 de cenți și un dolar pe ziua de muncă.

„Marele Puț” a fost numit, la începutul veacului trecut, „una dintre cele opt minuni ale Kansas-ului”. În ciuda a ceea ce se afirma în primele sale decenii de existență, el nu a fost niciodată cel mai adânc puț din lume, dintre cele săpate exclusiv manual. Trebuie spus că în Italia se află „Pozzo di San Patrizio” („Puțul Sfântului Patriciu”), fântână construită în anul 1527 iar în citadela medievală Cairo din Egipt se află „Puțul lui Iosif”, ambele fiind cu zeci de metri mai adânci decât obiectivul din SUA. Vechea fântână italiană are o adâncime cu peste 20 de metri mai mare, față de cel mai mare puț săpat de către mâna omului în Statele Unite. Ceea ce nu înseamnă că „The Big Well” al americanilor nu are, la rândul său, dimensiuni impresionante sau că n-ar avea un aspect spectaculos!

fantana

muzeu

muzeul

„Marele Puț” se află în Greensburg, Kansas. Are o adâncime de 33 de metri și un diametru uluitor, de peste 9 metri. Încă din anii ’30 ai secolului trecut, „The Big Well” a devenit una dintre atracțiile turistice din Kansas. În 1956, obiectivul fusese vizitat, deja, de către un milion de persoane. În anii ’90 puțul a fost supus unei intervenții de curățare, fiind extrase de pe fundul său o mulțime de monede, precum și felurite alte obiecte scăpate de către vizitatori – între care și numeroase perechi de ochelari.

În anul 2007 asupra orașului Greensburg s-a abătut o tornadă cumplită, care a pus la pământ o mulțime de construcții, fiind grav afectat inclusiv complexul muzeal construit în jurul puțului. Ulterior, orașul a fost reconstruit, aspirând la titlul de cea mai prietenoasă cu mediul dintre așezările urbane de mici dimensiuni din SUA, punându-se accent pe exploatarea surselor de energie regenerabile (prin folosirea panourilor solare, turbinelor eoliene etc.). Cel mai mare puț săpat manual din SUA a fost renovat în urma unei investiții de milioane de dolari și este protejat acum de către o clădire ultramodernă. În interior, turiștii curioși pot coborî, printr-o scară spiralată, până aproape de fundul puțului – care până în anul 1932 a reprezentat principala sursă de apă a orașului.

The Big Well

Surse: wikipedia.org, www.atlasobscura.com, www.bigwell.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii