Noutăți

Acest radar ciudat din Insulele Aleutine face parte din prima linie de apărare a SUA, în cazul unui atac cu rachete

Pe o insulă rece, neospitalieră, bântuită necontenit de către vânturi puternice, care face parte din lanțul cel lung al Aleutinelor, se află una dintre cele mai mari și mai puternice instalații radar ce au fost construite vreodată. Radarul aparține SUA.

Eareckson Air Station, locul în care este amplasat puternicul radar căruia i s-a stabilit numele de cod Cobra Dane, se află la o distanță de 1455 de mile față de Anchorage, Alaska. Radarul este orientat în permanență către vest și constituie o vigilentă „santinelă”, capabilă să avertizeze cu rapiditate structurile de apărare, în eventualitatea unui atac cu rachetă îndreptat către teritoriul SUA (mai ales dinspre Rusia).

Cobra Dane a fost construit în anul 1976, adică în acea perioadă în care au avut loc celebrele runde de tratative asupra reducerii armamentelor strategice, cunoscute sub numele de SALT II (între SUA și URSS). Imensa instalație radar se află pe insula Shemya. Potrivit popularmechanics.com, structura este suficient de mare pentru a putea fi localizată din spațiu.

din spatiu

Cobra Dane

Puternicul radar operează în gama de frecvențe 1175-1375 MHz. Instalația are o formă mai puțin obișnuită și este alcătuită dintr-un număr enorm de piese: nu mai puține de 34.768. Dintre acestea, 15.360 de elemente au funcție radiantă.

Radarul Cobra Dane este atât de puternic, încât poate realiza supravegherea unui coridor de 2000 de mile (aproape 3220 km) în interiorul Rusiei, detectând orice lansare de rachetă sau de satelit din zona de monitorizare. Radarul poate urmări simultan 120 de ținte (rachete) și poate oferi date exacte de deplasare în legătură cu 20 dintre acestea.

Instalația este menită să furnizeze date de traseu, legate de rachetele inamice, către sistemul de apărare anti-balistică al SUA, astfel încât acestea să fie interceptate și distruse înainte de-a se apropia de ținta prestabilită (inclusiv în ipoteza unui atac efectuat cu rachete balistice intercontinentale, cu încărcătură termonucleară).

radarul

harta

Puternicul sistem radar are, de asemenea, și un rol se supraveghere a spațiului, fiind capabil să colecteze date legate de sateliți și de așa numitele „deșeuri spațiale”, care ar putea reprezenta o primejdie pentru misiunile spațiale. Instalația poate supraveghea obiectele aflate în spațiu până la o distanță de 28.583 mile. Cobra Dane poate gestiona, simultan, date referitoare la 12.000 de obiecte spațiale.

Eareckson Air Station este singura așezare umană de pe insula ce are o suprafață de 15 kilometri pătrați și are un rol militar. Shemya, insula ce adăpostește radarul, este atât de aproape de Rusia încât personalul militar aflat în aeronavele ce decolează de pe insulă poate vedea teritoriul rusesc, în zilele senine.

Shemya

Insula Shemya

Surse: www.popularmechanics.com, missiledefenseadvocacy.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii