Noutăți

Aceasta este Sarai Batu: Fosta capitală europeană a mongolilor, fondată de un nepot al lui Ginghis Han. Galerie foto

Orașul antic Sarai Batu se găsește la aproximativ 120 km nord de orașul modern Astrakhan din Rusia de astăzi. A fost capitala Hoardei de Aur din partea vestică a imperiului mongol, care a înflorit de la mijlocul secolului al XIII-lea până la sfârșitul secolului al XIV-lea. Teritoriul controlat de Horda de Aur a inclus cea mai mare parte a regiunii situate între Munții Urali și Dunăre. În partea de sud, terenurile Hoardei se învecinează cu Marea Neagră, Munții Caucazului și cu teritoriile iraniene ale dinastiei mongole cunoscute sub numele de Il-Khani.

Sarai Batu a fost construit în jurul anului 1240 de către conducătorul mongol Batu Han, nepotul lui Ginghis Han. În momentul apariţiei era o aşezare foarte mare –  avea o populaţie de 75,000 de locuitori, fiind unul dintre cele mai mari oraşe din epoca sa.

În oraş se aflau 13 moschei şi 13 catedrale, precum şi numeroase bazaruri şi băi publice. Populaţia din oraş era multiculturală. În afară de conducătorii mongoli, existau ruşi, caucazieni şi mulţi comercianţi de origine irakiană, egipteană sau greacă.

În secolul XIV, oraşul a fost abandonat fără să se cunoască motivul, iar capitala a fost mutată la 180 km la nord-vest de Sarai Batu. Noul oraş s-a numit Sarai Berke ceea ce într-o traducere liberă înseamnă ,,Noul Sarai”. Oraşul a fost distrus de țarul Ivan al IV-lea al Rusiei în 1556.

În acest loc s-a filmat în anul 2011 filmul ,,Hoarda”. Pentru a fi folosit ca platou de filmare, casa de producție a reconstruit o replică pe o scară de 1:1 a unui fragment al oraşului, în apropierea sitului istoric. După terminarea filmărilor, replica nu a fost distrusă, ci transformată într-o atracţie turistică.

sarai-batu-astrakhan-123 sarai-batu-astrakhan-113 sarai-batu-astrakhan-103 sarai-batu-astrakhan-93 sarai-batu-astrakhan-73 sarai-batu-astrakhan-62 sarai-batu-astrakhan-52 sarai-batu-astrakhan-32 sarai-batu-astrakhan-152 sarai-batu-astrakhan-166

sursa: / Britannica / travel30.ru / Russia: By Jonathan Dimbleby

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii