Cunoaste lumea

Noutăți

Aceasta este cea mai veche trusă de tatuaj din lume. Unde a fost descoperită și ce vechime are?

  •  
  •  
  •  

În anul 1985 erau descoperite, într-o străveche necropolă amerindiană din Fernvale, Tennessee (SUA), câteva obiecte arhaice confecționate din cochilii de midie și din oase de pasăre. Vreme de aproape trei decenii, artefactele ce păreau foarte vechi au fost ignorate. Nu au fost cercetate.

La o examinare mai amănunțită, efectuată mai recent, obiectele s-au dovedit a avea caracteristici foarte interesante. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că ustensilele ce prezintă urme de pigmenți roșii și negri au făcut parte dintr-o trusă de tatuaj cu o vechime milenară – 3600 de ani. În cele din urmă și-au dat seama că au în față cea mai veche trusă de tatuaj din lume, dintre cele descoperite până azi.

nativi americani

femeie

Inițial, cercetătorii – Aaron Deter Wolf, arheolog și Tanya Peres, a zooarheolog la Florida State University, credeau că artefactele reprezintă „obiecte de cult”, folosite de către nativii americani în ritualurile magico-religioase din trecutul îndepărtat. S-a mai crezut că ar fi constituit o veche „trusă medicală”.

La o examinare mai atentă au observat că în cochiliile de midie sunt prezente urme ale unor pigmenți negri și roșii. Pigmenții intrau în compoziția cernelii folosite în vechime la obținerea tatuajelor. La rândul lor, acele de tatuaj au fost confecționate din oase de curcan. În urma examinării la microscop a vârfurilor instrumentelor de os au fost identificate semnele (de uzură) caracteristice utilizării lor ca ace de tatuaj.

acePentru a stabili cu certitudine că este vorba despre o trusă de tatuaj și că acele de os au fost utilizate chiar în acest scop, cei doi cercetători au beneficiat de cercetările și experimentele realizate mai înainte de către un alt om de știință, arheologul Christian Gates St-Pierre, de la Universitatea din Montreal. Acele de os de pasăre care fac parte din trusa veche de 3600 de ani descoperită în necropola din Fernvale, Tennessee, prezentau, la nivelul vârfului, semne discrete de uzură de aceeași natură precum cele ce au fost utilizate în experimentele lui Christian Gates St-Pierre.

Ca vechime, kitul de tatuaj descoperit în SUA îl depășește cu 3000 de ani pe cel scos la iveală în Insulele Solomon – care cuprinde piese confecționate din obsidian și care era considerat până nu demult cea mai veche trusă de instrumente folosite în realizarea tatuajelor.

trusa de tatuaj

amerindieni

Sursa: www.ancient-origins.net

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii