Cunoaste lumea

Noutăți

A fost inventată sticla care… se umple singură cu apă, chiar și în deșert. Dispozitivul, alimentat cu energie solară, captează umiditatea din atmosferă, producând apă potabilă

  •  
  •  
  •  

Cu toții ne-am confruntat, cel puțin o dată, cu situația în care, aflându-ne într-un loc în care nu exista nicio sursă de apă potabilă, a trebuit să răbdăm de sete ore în șir. Sau în situația în care, din cauza căldurii și a efortului fizic, ni s-au isprăvit proviziile de apă, într-o drumeție. Decât să riște contactarea vreunei boli, prin consumul unei ape cu o potabilitate incertă, cei mai mulți oameni vor prefera să rabde chinurile setei. Și setea poate fi extrem de chinuitoare!

Apa este prezentă pretutindeni, inclusiv în aer. Însă, chiar și așa, poate fi dificil să o obții, în lipsa unor cunoștințe sau unelte. Cei care au dobândit abilități de supraviețuire în sălbăticie (în armată sau, mult mai adesea, prin studiul individual al unor manuale de „survival”) știu cum poate fi obținută apă potabilă, acolo unde nu-i disponibilă, doar cu ajutorul unei folii de plastic și al unui vas cu gura mai largă.

Se sapă o mică groapă, se umple cu materie vegetală proaspătă (tocată mărunt), în mijlocul căreia se așează recipientul în care urmează să se strângă apa. Peste groapă se întinde folia de plastic, în centrul căreia, exact deasupra recipientului, plasăm o pietricică, astfel încât picăturile de apă condensate pe folia de plastic să se prelingă direct în recipient. Nu vom colecta, astfel, cantități impresionante de apă. Dar cu mai multe gropi (și suficientă folie de plastic) o persoană își poate astâmpăra setea o vreme (cu condiția să nu mănânce prea sărat).

g

Acum să vedem care-s noutățile! După cum relatează LiveScience, procesul de condensare și legile sale au fost folosite pentru realizarea unui dispozitiv de captare a apei din aer, cu un randament apreciabil. Este un dispozitiv ce va fi util pasionaților de drumeții în aer liber, cicliștilor, militarilor etc.

Dispozitivul care poate extrage umiditatea din aer a fost creat de către Kristof Retezár, un designer din Viena. Prin procesul de condensare, vaporii de apă se preschimbă în lichid, care este direcționat, apoi, către un rezervor. Există două versiuni oferite: dispozitivul simplu și varianta care poate fi atașată la o bicicletă.

1

Condensarea este un proces cunoscut tuturor. Oricine a observat că pereții exteriori ai unui recipient scos de curând din frigider se aburesc, formându-se apoi și picături de apă. Aidoma funcționează și noua invenție, numită Fontus.

Întotdeauna există o oarecare umiditate în aer, fără a conta unde te afli. Chiar și în deșert…”,  spune inventatorul dispozitivului. Dispozitivul este alimentat cu energie solară, fiind alcătuit dintr-un condensator (cu suprafață rece), conectat la o serie de suprafețe hidrofobe, ce resping picăturile de apă, care sunt dirijate către un recipient. Dispozitivul Fontus poate produce, după cum afirmă creatorul său, o jumătate de litru de apă în doar o oră, dacă temperaturile exterioare sunt de 30-40⁰C iar umiditatea este de 80-90%.

x

Apa rezultată este curată, în afara cazului în care aerul este extrem de poluat. Inventatorul spune că s-ar putea să conceapă o sticlă prevăzută cu un filtru pe bază de cărbune, pentru ca și apa obținută prin condensare în zonele urbane sau industriale, în care atmosfera ar putea fi poluată, să fie potabilă. În cea dintâi variantă, sticla care se umple singură prin captarea umidității din aer a fost concepută să fie folosită în drumeții, în plimbările în natură, împrejurări în care calitatea aerului nu pune absolut nicio problemă.

Retezár are în lucru și un dispozitiv care înglobează un ventilator menit să aspire aerul umed, pentru obținerea apei cu un randament și mai bun, în modul mai sus prezentat. Această variantă va fi utilă în acele regiuni în care aerul este umed, dar sursele de apă lipsesc ori se află la mare adâncime.

s

v

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: www.livescience.com

Imagini:  www.technobyte.org, www.livescience.com, adventure.howstuffworks.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii