Noutăți

A fost inventat laserul care poate transmite sunete direct în urechea umană

O tehnologie dezvoltată de Laboratorul Lincoln al MIT poate transmite cu ajutorul unui laser mesaje sonore direct în urechea umană de la o distanță de câțiva metri. Metoda folosită de cei de la MIT nu este prima ce transmite unde sonore cu ajutorul laserului, însă este cea mai puternică dezvoltată până acum. Laserul transmite informația prin „atingerea” moleculelor de apă aflate în apropierea urechii unei persoane. Mișcarea rapidă face ca moleculele de apă s[ vibreze și le forțează să se lovească de moleculele de aer, ceea ce produce unde sonore.

“Sistemul nostru poate fi folosit de la distantă pentru a transmite informația direct în urechea umană. Sigur, această tehnologie poate fi folosită și în scopuri militare, însă noi credem că are un potențial enorm în comunicațiile civile. Imaginați-vă un viitor în care veți putea comunica instant cu o persoană aflată la o anumită distanță fără telefon sau internet. Laserul care atinge urechea umană este inofensiv, deci sănătatea noastră nu este pusă niciun moment în pericol. Această tehnologie poate funcționa și în medii uscate pentru că aproape întotdeauna există puțină ap[ în aer, în special în apropierea oamenilor. Am observat că nu avem nevoie de multa apă dacă folosim o lungime de undă care este absorbită puternic de apă. Acest detaliu este foarte important, absorbția mai mare duce la mai mult sunet” a declarat cercetătorul MIT Charles M. Wynn.

Totuși, noua tehnologie vine și cu dezavantaje. În primul rând dispozitivul, cel puțin momentan, funcționează doar pe o anumită distanță în linie dreaptă. Dacă emițătorul se apropie, mișcarea laserului va produce sunete prea înalte pentru urechea umană. Dacă se îndepărtează, frecvența pe care va emite va fi prea joasă. Mai mult decât atât, între receptor și dispozitiv nu trebuie să existe niciun obstacol. Până în prezent, tehnologia a fost testată la un volum de 60 de decibeli, comparabil cu volumul unei conversații normale, de la o distanta de câțiva metri, însă dezvoltatorii sunt convinși că pot mări această distanță.

sursa: https://www.sciencealert.com/new-tech-from-mit-uses-lasers-to-beam-whispers-only-you-can-hear
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii