Noutăți

A fost implicat Pablo Picasso în furtul celebrei picturi Mona Lisa? O filă de istorie mai puțin cunoscută, petrecută în 1911

În data de 21 august 1911, Mona Lisa a fost furată din Muzeul Luvru din Paris. Era o zi de luni iar muzeul era închis și securitatea minimă. Hoțul și-a petrecut weekendul ascunzându-se într-unul din dulapurile angajaților muzeului. În acel moment existau mai puțin de 150 de persoane angajate să se ocupe de securitate și păstrarea în bune condiții a celor 250.000 de artefacte.

După dispariția picturii, frontierele Franței au fost efectiv închise, iar vestea dispariției operei s-a răspândit în toată țara, transformând pictura puțin cunoscută la acea vreme de publicul larg în cel mai râvnit obiect. Cotidianul Paris-Journal’s a oferit 50.000 de franci pentru cel care oferă indicii cu privire la furt, iar redacția a fost asaltată cu pretinse piste de investigare. Printre persoanele care au venit la redacție pretinzând că știu ce s-a întâmplat cu pictura s-a numărat și Honore-Joseph Géry Pieret, un belgian din anturajul lui Pablo Piccaso.

Polițiștii au citit cu mare interes declarațiile lui Pieret și au pornit pe urmele lui Picasso. În septembrie 1911, poliţia din Paris îl aresta pe poetul Guillaume Apollinaire, învinuindu-l de faptul că a furat celebrul tablou al Mona Lisei. Artistul l-a implicat atunci şi pe prietenul său, pictorul spaniol Pablo Picasso, însă amândoi au scăpat de acuzaţii, deoarece nu au fost găsite probe care să le demonstreze vinovăţia. După mai bine de câteva luni de la producerea furtului, speranţele ca pictura să fie găsită erau din ce în ce mai reduse.

Doi ani mai târziu, poliția a descoperit că tabloul se afla în posesia lui Vincenzo Peruggia, artist italian care lucra la muzeul Luvru. Deși polițiștii au încercat sa găsească o legătură între acesta și Pablo Picasso, dovezile nu au fost niciodată concludente, motiv pentru care pentru dispariția picturii din 1911 a răspuns în fața legii doar Vincenzo Peruggia, italianul fiind condamnat la un an și cincisprezece zile de închisoare, din care a executat doar șapte luni.

Deși numele hoțului a fost dat uitării, furtul a adus o popularitate nesperată operei lui Da Vinci, astăzi aproximativ 8 milioane de oameni trecând, anual, prin muzeul Luvru pentru a vedea pictura…

sursa: http://mentalfloss.com/article/568706/pablo-picasso-was-suspected-of-stealing-the-mona-lisa
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii