Noutăți

A fost descoperită prima galaxie lipsită în totalitate de materie întunecată, spun cercetătorii…

Potrivit științei, toate galaxiile sunt formate, în marea lor parte, din materie întunecată. În ciuda faptului că materia întunecată nu a fost observată direct prin experimente științifice, mișcarea ciudată a galaxiilor este motivul pentru care astronomii cred că în Univers există de până la șase ori mai multă materie de acest tip decât cea normală. Cu toate acestea, acum, potrivit experților de la Universitatea Yale, galaxia NGC1052-DF2, similară ca și dimensiuni cu Calea Lactee, nu are materie întunecată! Dacă observațiile ulteriorare vor confirma acest fapt, aceasta ar fi prima galaxie de acest fel lipsită de o astfel de materie.

“Aceste galaxii ultradifuzat, cum este NGC1052-DF2, au o mare varietate de proprietăți. Unele galaxii de acest tip au din abundență materie întunecată, iar altele, cum este aceasta, par a nu avea deloc”, a declarat autorul principal al studiului, Pieter van Dokkum de la Universitatea Yale, pentru Gizmodo.

Materia întunecată nu emite și nici nu absoarbe lumina sau radiațiile electromagnetice sau de altă natură. Pentru a stabili existența materiei întunecate, astronomii observă galaxiile și obiectele care gravitează în interiorul acestora. Aproape fiecare galaxie pare să se rotească mai repede în jurul marginilor sale, fără ca masa lor să justifice acest lucru. Acest lucru i-a determinat pe astronomi să creadă că aceste galaxii conțin o misterioasă materie întunecată. Acum, oamenii de știință au observat faptul că NGC1052-DF2 nu pare să se rotească, lucru care înseamnă că această este lipsită de materia întunecată.

Van Dokkum și echipa sa au descoperit în trecut o alta anomalie la aceste galaxii ultradifuzate. Potrivit cercetătorului, galaxia Dragonfly 44, este total diferită de NGC1052-DF2, aceasta fiind formată în proporție de mai mult de 99% din materie întunecată.

sursa: https://gizmodo.com/holy-crap-this-galaxy-has-no-dark-matter-1824145359

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii