Noutăți

A creat cu adevărat omul modern prima civilizație industrializată de pe Pământ? Dacă nu, unde ar trebui să căutăm indicii ale unei alte civilizații avansate?

Ca specie, noi, oamenii, avem tendința să ne considerăm singurele viețuitoare de pe Terra care au ajuns la un grad de inteligență superior, care am dezvoltat o civilizație industrială și suntem capabili să schimbăm peisajul din jurul nostru, asta doar pentru a ne satisface nevoile. O lucrare publicată recent în Jurnalul Internațional de Astrobiologie pune o întrebare extrem de intrigantă : “Ar fi posibil să se detecteze o civilizație industrială pre-umană pe Pământ?”. Sau, altfel spus, cum știm cu adevărat că civilizația noastră este singura care a stăpânit această planetă?

Gândiți-vă: cele mai timpurii dovezi pe care le avem despre oameni sunt de acum 2,6 milioane de ani. Pământul are 4,54 miliarde de ani. Asta ne lasă un spațiu uriaș de 4.537.400.000 de ani despre care nu știm mare lucru. Sigur, dacă trebuie să excludem în jur de un miliard de ani până s-ar fi putut “coace” toate condițiile propice dezvoltării  vieții, tot există destul timp pentru ca o civilizație industrială  să apară și să dispară, fără ca noi astăzi să știm de existența sa. Lucrarea a rezultat dintr-o conversație între Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spațiale al NASA și profesorul de astrofizică Adam Frank.

Cei doi cercetători recunosc că întrebarea lor nu poate primi un răspuns imediat, însă ar trebui să aprofundăm această posibilitate și să încercăm să o studiem cu mai multă deschidere: “Nu putem, cel puțin încă, să detectăm urme ale unor civilizații industriale terestre în geologia Pământului”.

Prehistoric-flavour-Study-reveals-evidence-of-spice-use-in-early-human-cooking-pots_wrbm_large

Nu ar există fosile? Potrivit lucrării, răspunsul este clar: nu. De asemenea șansele de păstrare a obiectelor sunt la fel de mici și improbabile: “La potențialele civilizații mai vechi de 4 milioane de ani, șansele de a găsi dovezi directe ale existenței lor prin obiecte sau exemple fosilizate ale populației lor este aproape egal cu zero.”

Ce fel de dovezi am putea totuși vedea? Schmidt și Frank afirmă că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să catalogăm tipul de dovezi pe care noi le putem lăsa în urmă și care ar putea rezista  sute de milioane de ani:

Efectele îngrășămintelor – Îngrășămintele azotate pe care le folosim pentru a crește alimentele se scurg în râuri, producând concentrații mai mari de activitate microbiană în zonele de coastă unde aceste râuri se întâlnesc cu mare. Descompunerea rezultată din algele îngroșate în aceste zone iau oxigenul din apă, producând o creștere a zonelor moarte din ocean, toate acestea fiind vizibile în straturile sedimentare.

Chimicalele sintetice – Toate aceste chimicale pe care le producem pot, de asemenea, să rămână vizibile în înregistrarea geologică.

Plasticul – Toate materialele plastice pe care le fabricăm și aruncăm se descompun în particule care se vor lăsa în cele din urmă pe podeaua oceanului și vor rămâne, probabil, în stratul sedimentar timp de foarte mult timp.

Luminozitatea radioactivă – Plutonium-244 și Curium-247 de la explozii și deșeuri nucleare vor rămâne prezente doar o vreme: Aproximativ 80,8 milioane de ani (plutoniu) și 15 milioane de ani (Curium).

sursa: http://bigthink.com/robby-berman/is-human-civilization-earths-first

sursa: https://www.sciencealert.com/this-is-how-astronomers-would-detect-an-ancient-industrial-civilization-on-earth-if-it-existed

foto: https://snikola.deviantart.com/art/Lost-Civilization-631224038

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on A creat cu adevărat omul modern prima civilizație industrializată de pe Pământ? Dacă nu, unde ar trebui să căutăm indicii ale unei alte civilizații avansate?

 1. cetățeanul tulburat // 21 aprilie 2018 at 0:41 // Răspunde

  Cele mai clare dovezi că au fost alte civilizații pe planetă sunt construcțiile megalitice care sunt pe toate continentele… piramidele, toate “templele hindu” din India, Indonezia, Cambodia construite cu tehnologii pe care doar ni le putem imagina dar nu vrem să le admitem că ar fi putut exista cu sute de mii de ani înaintea noastră.
  Stonehenge de exemplu are un secret… care este ascuns în văzul tuturor. Noi nu avem tehnologie să reproducem ceea ce se vede, nici măcar să restaurăm.
  Și noi homo-sapiens suntem o invenție a unor civilizații, dovadă că suntem atâtea rase și că abia ne-am descoperit intre noi.
  În galaxie suntem cunoscuți ca o nouă civilizație…primitivă, care trăiește în minciună și bineînțeles că ne și place să ne mințim intre noi.
  Multe industrii ne-au picat din cer…
  Altele ne-au fost desenate, povestite…
  Ca exemplu schița pentru a realiza sateliții care să orbiteze planeta și pentru a ne crea GPS-ul există sculptată într-un “templu hindu” din India. “Temple” care nu ne sunt promovate și în care în unele din ele nu se intră, sunt păzite de armată sau au ușile zidite sau blocate cu grilaje metalice… Mai e mult până departe.

 2. Google earth: nordul namibiei si mai la nord, nordest. Canale de 3-400m latime si 1000km lungime. mii de canale paralele. Ar mai fi digurile care inconjoara marile si oceanele. Chiar si marea neagra in special crimea e inconjurata de diguri.. pingunii zic ca sunt naturale, dar din ce se vede marea doar le erodeaza…si mai sunt sute de asfel de exemple. Solu de sub padurea amazoniana e format artificial..

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii