Cunoaste lumea

Noutăți

A avut, vreodată, planeta Venus oceane?

  •  
  •  
  •  

Venus a devenit recent un subiect important de cercetare pentru astrofizicieni. ESA și NASA au decis anul acesta să trimită nu mai puțin de trei misiuni de explorare spațială pe a doua cea mai apropiată planetă de Soare.

Una dintre întrebările cheie pe care aceste misiuni își propun să le răspundă este dacă Venus a găzduit vreodată oceanele timpurii.

Astrofizicienii conduși de Martin Turbet, cercetător la Departamentul de Astronomie al Facultății de Științe ale UNIGE și membru al NCCR PlanetS, au încercat să răspundă la această întrebare cu instrumentele disponibile pe Pământ.

Am simulat clima Pământului și a lui Venus chiar la începutul evoluției lor, acum mai bine de patru miliarde de ani, când suprafața planetelor era încă topită”, explică Martin Turbet.

Temperaturile ridicate asociate au însemnat că orice apă ar fi fost prezentă sub formă de abur, ca într-o oală gigantică sub presiune.”

Folosind modele tridimensionale sofisticate ale atmosferei, similare cu cele pe care oamenii de știință le folosesc pentru a simula clima actuală a Pământului și evoluția viitoare, echipa a studiat modul în care atmosferele celor două planete ar evolua în timp și dacă oceanele s-ar putea forma în acest proces.

Planeta Venus poate fi văzută ca geamăna rea al Pământului. La prima vedere, are o masă și o dimensiune comparabilă, deoarece planeta noastră de origine, constă în mod similar în mare parte din material stâncos, conține puțină apă și are o atmosferă.

Cu toate acestea, o privire mai atentă relevă diferențe izbitoare între ele: atmosfera groasă de CO2 a lui Venus, temperatura și presiunea extremă a suprafeței și norii de acid sulfuric sunt într-adevăr un contrast puternic cu condițiile necesare vieții pe Pământ.

Totuși, acest lucru nu a fost întotdeauna la fel. Studiile anterioare au sugerat că Venus ar fi putut fi un loc mult mai ospitalier în trecut, cu propriile sale oceane de apă lichidă.

„Rezultatele noastre se bazează pe modele teoretice și reprezintă un element de bază important în răspunsul la întrebarea despre istoricul planetei Venus”, spune coautorul studiului, David Ehrenreich, profesor la Departamentul de Astronomie al UNIGE și membru al NCCR PlanetS.

„Observațiile celor trei viitoare misiuni spațiale venusiene vor fi esențiale pentru a confirma – sau a infirma – munca noastră„.

Aceste perspective îl încântă pe Emeline Bolmont, pentru care „aceste întrebări fascinante pot fi adresate de noul Centru pentru Viața din Univers, care tocmai a fost înființat în cadrul Facultății de Științe a UNIGE”.

Material furnizat de Universitatea de Genève prin Science Daily

Foto Wikipedia: planetele Venus și Pământ


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii