Noutăți

364 de zile pe an, acest monument al eroilor este „incomplet”. O dată pe an, la o oră fixă, îl completează… razele Soarelui!

Sub numele de Anthem Veterans Memorial este cunoscut un ingenios și inconfundabil monument comemorativ aflat în Anthem, Arizona (SUA). Monumentul a fost ridicat pentru a cinsti memoria militarilor americani care au luptat pentru țara lor. Vreme de 364 de zile pe an, acest monument este unul „incomplet”. Pentru o vizită memorabilă la acest obiectiv este necesar să ținem seama că doar într-o zi din an își arată monumentul toată estetica. Ar mai trebui ca respectiva zi să fie una cu cer senin. Neapărat, va trebui și să fie ora 11:11, pentru a afla ce are atât de deosebit acest monument comemorativ.

AVM

Ramuri, armata SUA

Cele cinci coloane ale monumentului semnifică unitatea celor cinci ramuri ale Armatei SUA și anume: US Marine Corps, US Navy, US Army, US Air Force și US Coast Guard. În fiecare zi de 11 noiembrie – Ziua Veteranilor în SUA – la orele 11:11 a.m. razele Soarelui străbat cele cinci goluri de formă elipsoidală aflate în zona superioară a celor cinci coloane care compun monumentul, și formează o pată de lumină care se suprapune perfect peste imaginea Marelui Sigiliu al SUA, ce aparține unui plan orizontal aflat mai jos. Ingenios!

În fiecare an, la 11 noiembrie, Soarele se plasează în centrul deschiderilor elipsoidale ale monumentului, lumina sa proiectându-se peste imaginea Sigiliului. Pentru realizarea unui asemenea monument s-au efectuat măsurători și calcule complexe, folosindu-se date culese vreme de decenii. Rezultatul este că vreme de o jumătate de mileniu (dacă monumentul se va dovedi atât de rezistent) razele Soarelui ce vor trece prin deschizăturile eliptice ale celor cinci coloane monumentale vor forma o pată luminoasă care se va suprapune aproape perfect peste imaginea sigiliului, la orele 11:11.

Imagine

Aparent, monumentul este unul simplist și chiar banal, însă în realitate este un obiectiv cu totul special prin modul în care interacționează, prin forma sa, cu lumina solară, în fiecare an, de Ziua Veteranilor. Cele cinci coloane sunt înconjurate de către 750 de dale de culoare roșie – pe fiecare dintre aceste dale fiind scris numele unui veteran care s-a evidențiat în luptă. 

Data de 11 noiembrie a fost declarată, acum câțiva ani, „Ziua Veteranilor”, și în România.  Dacă tot ne inspirăm din belșug de la americani, poate ne vom aminti și noi mai des de veteranii noștri și poate vom construi mai multe monumente care să aibă o semnificație istorică pentru națiunea noastră și istoria sa, în loc de monumente kitsch, deranjante pentru aproape orice privitor sau care evocă personalități străine obscure.

Monument comemorativ

Monument 1

Monument 2

Militari

Anthem Veterans Memorial

Surse: www.boredpanda.com, us-military-branches.insidegov.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii