Cunoaste lumea

Noutăți

14,5 tone de monede de aur și argint recuperate de pe o nava scufundată

  •  
  •  
  •  

Nuestra Señora de las Mercedes (Doamna Milostivirii în engleză, un titlu al Fecioarei Maria) a fost o fregată a marinei spaniole care a fost scufundată de britanici în largul coastei de sud a Portugaliei la 5 octombrie 1804 în timpul bătăliei de la Capul Santa Maria.

În 2007, compania Odyssey Marine Exploration a raportat că a găsit, într-o locație nedezvăluită, o epavă foarte bogată cu numele de cod „Black Swan”.

Odyssey a recuperat aproape 500.000 de monede de argint și aur din epavă și le-a transportat în Statele Unite.

Cercetătorii spanioli au identificat rapid nava găsită de Odyssey cu nava Mercedes, iar guvernul spaniol a început o luptă legală pentru a opri ceea ce ei considerau a fi un act de jaf ilegal.

Peru a încercat să revendice comoara ca fiind jefuită inițial de spanioli.

Cu toate acestea, un proces judiciar a decis că guvernul spaniol era succesorul de drept al intereselor, deoarece la momentul naufragiului, Peru era considerat o colonie spaniolă și nu o entitate juridică separată, prin urmare nu avea calitate juridică pentru a avea dreptul la veniturile obținute. procesul.

O instanță federală din SUA și un complet de la Curtea de Apel a Statelor Unite ale Americii pentru al unsprezecelea circuit au susținut revendicarea spaniolă privind conținutul navei;  Spania a preluat controlul asupra comorii în februarie 2012.

Un număr foarte mic de monede și efecte recuperate de pe navă au fost depuse în Gibraltar, deoarece prezentau semne clare coerente cu o explozie internă a navei și astfel au confirmat pretențiile spaniole că epava ar fi cea a Nuestra Señora de las Mercedes.

Nu au fost returnate  în Spania decât în ​​2013, când o instanță a ordonat în cele din urmă ca Odyssey Marine să returneze piesele lipsă.

La 2 decembrie 2012, încărcătura de 14,5 tone de monede de aur și argint recuperată din epavă a fost depusă la Muzeul Național de Arheologie Subacvatică din Cartagena (Murcia) pentru catalogare, studiu și expunere permanentă.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii